Imprimare

Uzbekistan, interesat de medicamentele romanesti

Uzbekistan isi doreste sa cumpere medicamente din Romania, iar recent Antibiotice Iasi a semnat un memorandum cu Agentia uzbeka pentru medicamente, care creeaza premisele colaborarii in acest domeniu, a declarat, la Taskent, directorul Directiei Europa de Est si Asia Centrala din MAE, Vasile Soare.

Diplomatul face parte din delegatia care il insoteste pe premierul Victor Ponta in turneul asiatic, ce include Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan si China. El a relatat despre o misiune economica romano-uzbeka, desfasurata recent la Taskent, la care au participat companii ce activeaza in domenii de interes pentru ambele state, transmite Agerpres.

"Uzbekistan produce foarte putine medicamente. Au studiat experienta noastra in materie si au gasit interesant sa importe medicamente, antibiotice, din Romania si la acest capitol a raspuns Antibiotice Iasi. A fost semnat un memorandum care creioneaza posibilitatea de colaborare. Probabil ca documentul presupune si vanzarea de medicamente. De fapt, aceasta a fost solicitarea partii uzbece", a afirmat Vasile Soare, intr-o declaratie pentru presa romana.

Din misiunea economica a facut parte si Compania Siveco, lider regional in integrarea de software, dat fiind interesul partii uzbece in dezvoltarea domeniului IT.

Echipamentele de securizare a frontierelor, produse la companii specializate in Romania, au prezentat, de asemenea, interes pentru Uzbekistan, tara care se invecineaza la sud-est cu Afganistan.

"Intalnirile acestea vor continua, pentru ca astazi s-a semnat acordul economic care creeaza posibilitatea reluarii activitatii comisiei mixte, care este o componenta interguvernamentala, care va fi dublata, din cate am inteles, si de o componenta a companiilor private, care pot fi sprijinite sa intre pe alte piete", a spus diplomatul.

Vasile Soare a afirmat ca autoritatile de la Taskent vad in Romania o posibila poarta de intrare pentru marfurile uzbece, cum ar fi bumbacul, acest stat din Asia Centrala fiind pe locul trei in lume la productia de bumbac.

"E o propunere care dateaza din 1996, cand presedintele uzbek a vizitat Romania. Atunci au fost discutii despre operationalizarea acestui proiect, insa el nu s-a materializat", a spus diplomatul.

Guvernele de la Bucuresti si Taskent au semnat vineri, 28 iunie, un acord de cooperare economica, industriala si tehnologica.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/uzbekistan--interesat-medicamentele-romanesti_6222/

lauff lautf laurf