Imprimare

Institutul pentru Politici Publice: Ministerul Sanatatii deleaga atributii importante catre agentiile nou create ANAIS si ANPS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul pentru Politici Publice (IPP) considera ca masurile privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii arata o reasezare a centrelor de putere in sistem la nivel central. 

"Intentiile Guvernului nu conving de faptul ca principala preocupare o constituie realmente calitatea serviciului medical in sistemul public, cea mai importanta nevoie a pacientilor romani care achita lunar contributiile pentru sanatate. Mai mult, desi anunta o reducere nationala a personalului cu 35 de posturi, recentele initiative legislative ne informeaza despre infiintarea unui nou nivel administrativ regional: 8 Autoritati Regionale de Sanatate Publica", se arata intr-un material publicat de IPP si citat de Agerpres.

Potrivit IPP, doua sunt schimbarile cu impact propuse de Ministerul Sanatatii prin proiectul de Hotarare de Guvern afisat - crearea Agentiei Nationale de Programe de Sanatate (ANPS) si aparitia Agentiei Nationale de Achizitii si Investitii in Sanatate (ANAIS), "o combinatie discutabila intre activitati de coordonare a achizitiilor publice pe tara si colectare/gestionare baze de date specifice/cercetari aprofundate".

IPP solicita Ministerului Sanatatii sa coopteze in noua ANPS specialistii necesari pentru gestionarea acestei importante activitati pentru starea de sanatate a populatiei si, in acelasi timp, sa elaboreze in perioada urmatoare indicatorii de evaluare a performantei programelor, facand dovada unui nou mod de lucru competitiv in ce priveste prioritatile finantate din bani publici.

Reprezentantii IPP solicita public MS sa dea informatii legate de infiintarea Agentiei Nationale de Achizitii si Investitii in Sanatate (ANAIS).

''Fara o asemenea transparenta privind motivele reale care au stat la baza deciziei de organizare a unei intregi Agentii responsabile de cele mai mari achizitii din sanatate, demersul va fi, in mod distructiv, supus unor continue suspiciuni in perioada urmatoare in loc sa se bucure de credibilitatea necesara", se mai arata in comunicatul citat.

Institutul pentru Politici Publice considera ca activitatile legate de achizitii publice ar putea fi in continuare gestionate de o structura din cadrul ministerului, activitatea de colectare de date/emitere de alerte specifice urmand a fi reorganizata pe masura importantei pe care ar trebui sa o aiba intr-o societate preocupata de imbunatatirea politicilor de sanatate.

"Ingrijorat de actuala calitate destul de slaba a bazelor cu informatii publice din sistem, Institutul pentru Politici Publice solicita initiatorilor sa reflecteze asupra pastrarii si chiar intaririi rolului Institutului National de Sanatate Publica (care gestioneaza acum datele statistice sanitare ale programelor nationale) fara aceasta componenta, INSP - pastrat, de altfel, in proiectul de lege - ramanand o institutie cu rol decorativ si ar putea fi pana la urma desfiintata in actualul scenariu. O alta varianta lansata de IPP consta in preluarea tuturor actualelor atributii ale acestui Institut pentru Sanatate Publica nu de catre ANAIS, ci de catre noua ANPS, astfel in responsabilitatile acesteia intrand si analiza informatiilor privind starea de sanatate a populatiei pentru un proces eficient de generare si implementare/monitorizare a programelor nationale de sanatate", mai precizeaza IPP.

De asemenea, prin faptul ca nu exista nicio referire la modul in care se va reorganiza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la managementul resurselor acesteia care provin de la contributori (in acest moment, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are practic controlul asupra a 75% din bugetul destinat sanatatii publice) proiectul de HG afisat spre consultare publica tinde sa contribuie la adancirea fracturii in ceea ce priveste coerenta si eficienta cheltuirii banilor publici in sistemul de sanatate.

"Degeaba acest HG ofera detalii despre cum se vor gestiona mai eficient investitiile in infrastructura sistemului sanitar fiind coordonate centralizat (prin ANAIS), atata vreme cat populatiei nu i se explica ce fel de preocupare exista pentru ca banii - reprezentand contributiile individuale (ale fiecaruia dintre noi la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate) - sa fie administrati transparent si performant, astfel incat fiecare cetatean sa beneficieze de prestatii medicale conforme cu nivelul acestor contributii", se mentioneaza in comunicatul IPP.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-pentru-Politici-Publice_-Ministerul-Sanatatii-deleaga-atributii-importante-catre-agentiile-nou-create-ANAIS-si-ANPS_18605/

lauff lautf laurf