Imprimare

Legea Malpraxisului va intra in dezbatere in maximum 10 zile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, vineri, la Sfantu Gheorghe, ca Legea malpraxisului ar putea intra in dezbatere publica in maximum zece zile, potrivit Agerpres.
 
Acesta a precizat ca legea este aproape de forma finala si mai trebuie prezentata asociatiilor pacientilor inainte de a intra in dezbatere publica.

Raed Arafat a mentionat ca actul normativ are ca obiectiv principal reducerea cazurilor de malpraxis rezolvate in tribunal, printr-o mediere anterioara, si, in acelasi timp, despagubirea pacientilor care au avut de suferit din cupla medicilor.

"Ieri au fost ultimele discutii, acum este o forma aproape de final. Ea vizeaza reducerea partii birocratice si includerea partii de mediere in ea, dar mai ales de a face ca acela care reclama sa intre imediat in discutii si in mediere cu asiguratorul. Sa reducem ajungerea la instanta si necesitatea ajungerii la instanta daca putem rezolva problema inainte, asta se incearca sa se faca (...)", a declarat Arafat.

 "Asa ca legea, cum se scrie sau cum se finalizeaza acum, prevede mai multe aspecte care sa faciliteze modul in care se rezolva litigiul sau acuzatia de malpraxis si sa se plateasca celui care a patit sau a fost victima unui caz de malpraxis. Pentru ca asta era problema pana acum: medicii se asigurau, pacientii ori familiile lor nu primeau. Acum ce punem in lege este ca cei care asigura, totusi, sa si plateasca atunci cand e realmente un caz de malpraxis. Daca cel care reclama nu ajunge la o intelegere cu asiguratorul (...) atunci in a doua etapa se poate merge la instanta", a precizat  Raed Arafat.

Secretarul de stat a fost prezent vineri, 17 mai, la Sfantu Gheorghe cu prilejul inaugurarii dispeceratului comun ISU-SAJ.

Proiectul legii malpraxisului, alaturi de proiectul Legii salarizarii personalului medical au fost supuse si atentiei Colegiului Medicilor din Romania, dupa cum a anuntat pe 25 aprilie, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Legea-Malpraxisului-va-intra-in-dezbatere-in-maximum-10-zile_18795/

lauff lautf laurf