Imprimare

Institutul Cantacuzino ar putea primi finantare de 10 mil. lei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Potrivit unui proiect de act normativ, Institutul "Cantacuzino" ar putea primi in 2013 suma de 10 milioane de lei pentru realizarea actiunilor cuprinse in Planul national de interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii.

Prin promovarea acestui act normativ, se recunoaste faptul ca productia de vaccinuri reprezinta un "domeniu de importanta strategica atat pentru sistemul national de sanatate publica cat si pentru securitatea nationala a Romaniei".

Acest fapt devine evident in situatii de criza, de epidemii si pandemii. In timpul epidemiei de gripa porcina, Romania a fost al saptelea stat care a produs vaccinul asigurandu-si cu forte proprii stocurile necesare combaterii virusului, confirmand faptul ca inca dispunem de un potential stiintific remarcabil in acest domeniu, se arata in Nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Prin urmare, este necesara implementarea unui plan strategic de interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei prin epidemii si pandemii.

Planul de interventie va cuprinde strategii, obiective si masuri de raspuns al autoritatilor sanitare si al intregului sistem de sanatate, precum si principii, obiective si masuri care trebuie luate de celelalte sectoare in coordonare intersectoriala pe baza principiilor fundamentale pe care se bazeaza strategia si masurile de interventie:
• reactie rapida la aparitia amenintarii de pandemii care conform fazelor de alerta mondiala stabilite de OMS;
• instituirea de masuri de preventie eficiente bazate pe evidente stiintifice;
• educarea, comunicarea si informarea publicului si specialistilor din domeniu in conditii de maxima transparenta;
• mentinerea unei relatii de incredere intre populatie si autoritati;

"Prin implementarea Planului national de interventie pentru prevenirea imbolnavirirlor/efectelor generate de epidemii si pandemii , Romania isi creaza o independenta in productia de vaccinuri si interventia rapida in situatii de criza avand in vedere ca in ultimii ani au fost identificati noi virusi a caror mutatii genereaza riscul unor pandemii in randul populatiei", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Prin proiectul de Hotarare de Guvern, bugetul Ministerului Sanatatii ar putea fi suplimentat cu suma de 10 milioane de lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma ce va fi virata Institutului "Cantacuzino".

Astfel, prin finantarea, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, a unor cheltuieli in implementarea unui plan la nivel national de interventie pentru prevenirea imbolnavirirlor generate de epidemii si pandemii se asigura promovarea politicilor de sanatate bazate pe dovezi si implicit reasezarea serviciilor de preventie, componenta a sistemului de sanatate, ca prioritate a starii de sanatate a populatiei

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-Cantacuzino-ar-putea-primi-finantare-de-10-mil.-lei_18797/

lauff lautf laurf