Imprimare

OMS lanseaza un plan pentru prevenirea deficientelor de vedere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tarile care fac parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au convenit lansarea unui plan de actiune pentru reducerea cu cel putin 25% a numarului de persoane cu deficiente de vedere evitabile, a informat joi purtatorul de cuvant al OMS, Fadela Chaib, potrivit Agerpres.

Conform ultimelor estimari mondiale, 285 de milioane de persoane au deficiente de vedere, iar dintre ele, 39 de milioane sunt oarbe. Din totalul cazurilor, pana la 80% sunt evitabile, potrivit expertilor.

Principalele doua cauze ale deficientelor de vedere sunt erorile de refractie necorectate si cataracta, care reprezinta 42% si, respectiv, 33% din cazuri.

Planul aprobat prevede ca fiecare tara sa imbunatateasca accesul persoanelor afectate la serviciile de reabilitare si sa aiba programe de control pentru bolile oculare ca parte a sistemului lor de sanatate. Obiectivul general este de a reduce cu o patrime, între 2014 si 2019, numarul persoanelor cu afectiuni oculare ce pot fi prevenite.

Pentru atingerea acestui obiectiv, tarile OMS au convenit sa stranga date care sa le permita sa inteleaga amploarea problemei, cauze si tendinte, precum si sa ia cele mai bune decizii in alocarea de resurse financiare si umane. In acest sens, este considerata fundamentala determinarea numarului de oftalmologi la un milion de locuitori.

OMS considera ca in acest mod s-ar putea reduce considerabil incidenta acestor afectiuni in randul persoanelor care au implinit 50 de ani, categorie de varsta care, potrivit proiectiilor actuale, va concentra 84% din cazuri in perspectiva anului 2019. Cele mai recente date comunicate de OMS arata ca 82% dintre persoanele oarbe au peste 50 de ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS-lanseaza-un-plan-pentru-prevenirea-deficientelor-de-vedere_18815/

lauff lautf laurf