Imprimare

1 iunie, Ziua profilaxiei in medicina dentara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cu ocazia ,,Zilei profilaxiei moldave in medicina dentara” Asociatia Dentara Romana pentru Educatie si Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF,,Gr.T.Popa” Iasi organizeaza campania de profilaxie si igiena orala sub tema ,,Dreptul la Sanatate Orala si generala-conditie esentiala a societatii contemporane".

In cadrul campaniei, locuitorii din satele iesene, mai ales cei din localitatile in care nu exista medic stomatolog, vor primi consultatii gratuite, incepand cu 1 iunie. De asemenea, locuitorii orasului Iasi vor putea beneficia si ei de consultatii gratuite in cele patru puncte de evaluare care vor fi amplasate, incepand de sambata, 1 iunie, in Parcul Teatrului Vasile Alecsandri, parcul Copou, Piata Nicolina si la piata Alexandru.

“Amanarea unui consult stomatologic poate deveni un pericol pentru ca duce la imbolnavirea altor organe. De exemplu, daca nu tratam cariile la timp, gingiile devin sensibile, sangereaza si bacteriile ajung pe artere. Odata intrate in sange, creste bacteriemia, conducind la aparitia unor boli ca endocardita sau miocardita. Nu mai vorbim de partea estetica – foarte multe persoane evita sa poarte o conversatie sau sa zambeasca din aceasta cauza”, a declarat prof. dr. Norina Consuela Forna, Decan al Facultatii de Medicina Dentara Iasi.

Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca romanii au lasat pe ultimul loc ingrijirea danturii; cel putin 32% dintre romani au in acest moment o afectiune stomatologica pe care din motive financiare sau din lipsa de timp nu reusesc sa o trateze.

Potrivit specialistilor, populatia din mediul rural este cea mai afectata in ceea ce priveste ingrijirea orala deoarece in majoritatea satelor nu exista cabinete stomatologice. Cu ocazia “Zilelor profilaxiei in medicina dentara”, in satele si comunele iesene Strunga, Braesti, Dagita, Dobrovat, Gropnisa, Rediu si Miroslava, se va afla cate o caravana stomatologica. Acest lucru va fi posibil in colaborare cu primariilor locale.

“Persoanele care doresc vor fi consultate si vor primi produse de igiena orala , totul gratuit. Caravanele vor fi prezente in sate incepand de sambata (1 iunie, n.r.) iar cei care vor beneficia de aceste servicii vor complete un chestionar care ne va ajuta sa aflam mai multe informatii cu privire la starea de sanatate a populatiei. si locuitorii din Iasi vor beneficia de consultatii si vor primi produse de ingrijire, la cele patru puncte de evaluare amplasate in Iasi”, a mai spus prof.dr. Consuela Forna.

Pe tot parcursul lunii iunie, pacientii vor beneficia de consultatii gratuite si tratamentul urgentelor stomatologice in baza Clinica de Invatamant a Facultatii de Medicina Dentara, Str. M. Kogalniceanu, Nr.9, Iasi.

De asemenea, cu ocazia ,,Zilei profilaxiei moldave in medicina dentara”, sambata 1 iunie va avea loc un simpozion consacrat metodelor de prevenie a patologiei orale, ce va reuni conferinte sustinute de personalitati de marca din acest domeniu. Simpozionul va avea incepand cu ora 10.00, la Hotel Ramada, Sala Sala “New York”.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/1-iunie_-Ziua-profilaxiei-in-medicina-dentara_18830/

lauff lautf laurf