Imprimare

Operatiile la sfarsit de saptamana au un risc mai mare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Persoanele supuse interventiilor chirurgicale spre sfarsitul saptamanii prezinta un risc sporit de deces comparativ cu cele operate mai devreme, releva un studiu realizat in Marea Britanie, citat miercuri de BBC, potrivit Agerpres.

Potrivit studiului, publicat in British Medical Journal - care a avut in vedere operatiile planificate, nu pe cele de urgenta -, riscul general de deces in urma unor astfel de interventii este scazut, dar exista variatii 'inacceptabile' in ce priveste ratele de supravietuire pe parcursul saptamanii.

Cercetatorii de la Imperial College London au colectat date de la toate interventiile, altele decat de urgenta realizate in cadrul NHS (Sistemul national de sanatate britanic)

In Anglia in perioada 2008-2011, pentru a conchide ca, la 4 milioane de operatii, in interval de o luna s-au inregistrat 27.000 decese, ceea ce inseamna un risc mediu de deces de 0,67%. Cercetatorii au luat in calcul toate tipurile de interventii chirurgicale planificate, de la operatii la sold la cele bypass coronarian.

Ziua cu cel mai scazut risc este luni, dupa care riscul creste cu fiecare zi care trece, pentru a ajune la nivelul maxim in weekend, au stabilit autorii studiului. Astfel, cei care se opereaza vineri au un risc cu 44% mai mare de a muri decat cei operati luni.

Cercetatorii considera ca aceste diferente se pot explica printr-o calitate mai slaba a asistentei post-interventie la sfarsitul saptamanii.

"Primele 48 de ore dupa o procedura sunt perioada critica, in care pot interveni probleme, de la hemoragii la infectii. Cand nu exista personalul adecvat, acest lucru poate contribui la aparitia unor deficiente", a remarcat dr. Paul Aylin, coordonator al studiului. Potrivit acestuia, cresterea riscului de deces se poate explica prin numarul mai scazut de medici, asistenti si infirmieri care lucreaza sambata si duminica.

Studiul arata totodata ca riscul de deces dupa o operatie programata este cu 82% mai mare daca aceasta are loc la sfarsitul saptamanii decat luni, desi un numar foarte mic de interventii chirurgicale planificate au loc sambata sau duminica.

Sir Bruce Keogh, director medical al NHS England, a precizat citat de BBC ca a fost creat un 'forum vizand identificarea de optiuni financiare si clinice pentru a ajuta NHS sa ofere servicii complete sapte zile pe saptamana'.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Operatiile-la-sfarsit-de-saptamana-au-un-risc-mai-mare_18834/

lauff lautf laurf