Imprimare

OMS: principalele cauze de mortalitate in lume sunt legate de alimentatia nesanatoasa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Alimentatia nesanatoasa este cunoscuta deja pentru consecintele grave pe care le aduce asupra calitatii si duratei vietii, a fost ideea evidentiata in cadrul simpozionului 'Nutritie, Sanatate, Longevitate'.

Potrivit celor mai recente date emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), principalele cauze de mortalitate in lume sunt legate de alimentatia nesanatoasa: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentatie incorecta si dezechilibrata, se arata in informarea de presa remisa de organizatori.

Simpozionul 'Nutritie, Sanatate, Longevitate' a cuprins prezentari interactive cu privire la rolul nutritiei echilibrate in mentinerea sanatatii organismului. Astfel, teme precum piramida alimentara, preventia principalelor boli cronice cauzate de o alimentatie nesanatoasa si provocarile nutritiei au fost abordate in cadrul intalnirii.

"Alimentatia sanatoasa este o provocare in ziua de astazi. Aflandu-se in fata unei plaje imense de produse alimentare, multi oameni nu stiu ce sa aleaga ca sa le fie benefic pentru sanatate. Din pacate, multi sunt cei care inca nu cunosc regulile de baza ale unui stil alimentar sanatos, de aceea este foarte important rolul specialistului in nutritie", a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Prof.dr Gabriela Radulian, sef sectie Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice", a vorbit despre "Prevenirea bolilor cronice legate de alimentatie si cresterea calitatii vietii".

"Din pacate, lipsa unei educatii nutritionale determina aparitia unor dezechilibre care pot genera aparitia unor patologii diverse. Un program de nutritie individualizat si echilibrat include prezenta tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderatie si variatie. Este extrem de important sa cunoastem ce inseamna un aport alimentar optim din punct de vedere nutritional. Rolul acestei intalniri este tocmai acela de a discuta principiile alimentatiei echilibrate si de a stabili directiile de promovare a nutritiei sanatoase si a cresterii longevitatii", a aratat ea.

Conf. dr. Gabriela Roman a evidentiat ca o " alimentatie sanatoasa nu presupune sa renunti la toate placerile culinare, ci inseamna sa alegi dintre toate alimentele pe acelea care sunt benefice organismului".

Prof. dr. Mariana Graur a explicat ce inseamna ,,Piramida alimentatiei sanatoase'. "Pentru ca alimentatia sa fie sanatoasa, este foarte important sa cunoastem grupurile de produse care formeaza piramida alimentara si sa stim in ce proportii trebuie consumate", a punctat medicul.

'Nutritie, Sanatate, Longevitate', intalnire de top a nutritionistilor, a fost o initiativa a prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, evenimentul fiind coordonat stiintific de Asociatia pentru Studiul Obezitatii si de Societatea de Nutritie din Romania.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS_-principalele-cauze-de-mortalitate-in-lume-sunt-legate-de-alimentatia-nesanatoasa_18842/

lauff lautf laurf