Imprimare

Seminar romano-american pe teme de trauma

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar de 52 de medici si asistenti medicali din 20 de judete ale tarii si 6 unitati de primiri urgente din Capitala vor fi pregatiti timp de doua zile de catre o echipa de medici apartinand Marinei SUA, care a sosit in Romania in cadrul exercitiului Black Sea Rotational Force.

''Seminarul organizat de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Fortele Navale Americane, se va axa mai ales pe teme de trauma'', a subliniat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la deschiderea cursului.

El a adaugat ca acest schimb de experienta vine in sprijinul pacientilor.

"Avem traumatisme din ce in ce mai multe. Este vorba de tot felul de traumatisme nu numai cauzate de accidente rutiere, o parte dintre acestea sunt foarte grave si care necesita reactii dupa protocoale, dupa ghiduri, si acest schimb de experienta cred ca va fi de mare importanta. intr-o unitate de urgenta, cel putin din statisticile noastre, cam un sfert din cazurile care vin sunt diferite tipuri de traumatisme, nu toate sunt foarte critice sau foarte grave. Un procent semnificativ din aceste traumatisme sunt critice, grave. Traumatismele omoara cel mai mult, la tinerii intre 1 an si pana la 50 de ani, cauza principala de deces sunt traumatismele. Din cauza asta orice transfer de cunostinte de practica, de experinta moderna, ca e pe linie organizatorica, linia protocoalelor si ghidurilor medicale, nu face decat sa sporeasca acea calitate a actului medical", a subliniat dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.

Secretarul de stat a facut referire si la programul pentru Terapie Intensiva, destinat pacientului critic, care va beneficia de fonduri mai multe. Deja spitalele strategice au primit sumele pentru acest program si urmeaza ca din luna aceasta sa se faca decontarile pentru materiale sanitare, medicamente.

Acesta si-a exprimat convingerea ca astfel de programe de cooperare intre Ministerul Sanatatii, Ambasada SUA, Fortele Navale ale SUA vor continua, accentuand ca o astfel de colaborare este extrem de utila.

La randul sau, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a apreciat aceasta colaborare.

''Sunt incantat ca Ambasada SUA si Ministerul Sanatatii au putut facilita acest schimb de experienta intre specialistii americani si Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) privind cele mai noi tehnici de ingrijire a traumelor. Acest program este parte a cooperarii continue pe care o avem cu institutiile romanesti pentru consolidarea serviciilor medicale destinate cetatenilor romani", a spus Duane Butcher.

In cadrul seminarului, trei medici militari americani din cadrul exercitiului multinational Black Sea Rotational Force 2013 (BSRF - 13) au sustinut prezentari pe tema medicinei de urgenta si vor prezenta propriile experiente in procedurile de interventie in situatii de urgenta, mai ales in cazul traumatismelor.

Prin acest demers, Ministerul Sanatatii si Fortele Navale Americane isi propun realizarea unui schimb de experienta in domeniul medicinei de urgenta, avand ca scop preluarea bunelor practici.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seminar-romano-american-pe-teme-de-trauma_19020/

lauff lautf laurf