Imprimare

MS: Pana in luna octombrie a acestui an urmeaza sa devina operationale inca cel putin 5 dispecerate integrate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Activitatea dispeceratelor integrate existente deja in 30 de judete si extinderea acestora la nivelul intregii tari, a fost unul dintre subiectele abordate luni, 5 august, de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Raed Arafat intr-o videoconferinta cu reprezentantii structurilor de urgenta.

La video-conferinta au participat: seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, col. Ioan Burlui, reprezentantul Inspectoratului General al Aviatiei din cadrul MAI, comandor Catalin Dache, directorul Directiei Apel Unic de Urgenta 112, din cadrul STS, Dan Popescu, precum si reprezentantii tuturor structurilor curesponsabilitati in gestionarea urgentelor la nivel de judet - Unitati de Primiri Urgente, Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta - SMURD, Ambulanta.

Functionarea dispeceratelor in regim integrat are ca rezultat o mai eficienta folosire a resurselor si o mai buna coordonare a serviciilor de urgenta, care sa fie in beneficiul pacientilor, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Totodata s-a stabilita ca pana in luna octombrie a acestui an urmeaza sa fie operationalizate inca cel putin 5 dispecerate integrate.

A fost abordata, de asemenea, situatia privind timpul de raspuns intre apelurile de urgenta si trimiterea echipajelor, precum si elaborarea unui plan de masuri in vederea reducerii timpului de asteptare pentru pacienti, una dintre preocuparile Ministerului Sanatatii pe zona medicinei de urgenta si MAI, prin Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta.

S-a convenit ca pana la 30 august sa se realizeze prima etapa a unui studiu prin care se va stabili cel mai apropiat echipaj de interventie pentru fiecare localitate din zonele rurale, luand in considerare inclusiv echipaje din judetele limitrofe. In acest fel, daca cel mai apropiat echipaj de interventie se afla intr-un judet limitrof, acesta va putea fi dispecerizat fara a tine cont de limita administrativa a judetului. In vederea realizarii acestui studiu, in cursul acestei saptamani se vor stabili sapte grupuri de lucru cu reprezentanti ai ISU, conducerii medicale a SMURD si serviciului de Ambulanta.

In ceea ce priveste Unitatile de Primiri Urgente, printre subiectele abordate s-au numarat stabilirea programului de lucru astfel incat sa fie asigurat personalul medical necesar, tinand cont de specificul activitatii de urgenta, diferita de cea din sectii; folosirea eficienta a serviciului de telemedicina, dar si completarea corecta si completa a documentatiei medicale a pacientilor, esentiala inclusiv in rezolvarea eventualelor suspiciuni de malpraxis.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Pana-in-luna-octombrie-a-acestui-an-urmeaza-sa-devina-operationale-inca-cel-putin-5-dispecerate-integrate_19077/

lauff lautf laurf