Imprimare

Prof. dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni cunoaste un moment de dezvoltare fara precedent.

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fara precedent, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din institut si presedinte al Academiei de Stiinte Medicale.

Acest lucru a fost posibil datorita numarului mare de donatori aflati in moarte cerebrala din 2013 si continuarii operatiei de transplant de la donatori in viata, a precizat realizatorul primului transplant hepatic din Romania.

Profesorul Irinel Popescu a punctat insa ca necesitatea de transplant este mai mare decat ceea ce se acopera in momentul de fata.

El a vorbit totodata despre ajutorul acordat colegilor din Republica Moldova, precum si despre primirea sa in Academia Franceza de Medicina, care nu este una onorifica, ci bazata pe un proces de selectie, la care au participat mai multi candidati.

In opinia sa, pe de alta parte, in prezent este un moment bun pentru a integra cercetarea medicala romaneasca de varf in circuitul european.

Reporter: Domnule profesor, cum evolueaza programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni?

Prof. dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni cunoaste un moment de dezvoltare fara precedent. Acest lucru este posibil, in primul rand, datorita numarului mare de donatori aflati in moarte cerebrala din acest an si continuarii operatiei de transplant de la donatori in viata, asa incat am ajuns in prezent la 78 de operatii de transplant hepatic, care este probabil una dintre cele mai mari cifre la nivel european in momentul actual.

Am incercat, in acest an, sa utilizam la nivel maxim donatorii pe care i-am avut, largind gama de procedee chirurgicale la aproape tot ceea ce s-a inventat in materie de transplant hepatic pana in momentul de fata.

Beneficiul este, in primul rand, al bolnavilor, deoarece acest numar de operatii ne-a ajutat sa rezolvam cea mai mare parte a cazurilor grave aflate pe lista de asteptare. Este, insa, si in beneficiul echipelor chirurgicale, anestezice, gastroenterologice si radiologice implicate in programul de transplant. Cresterea experientei se reflecta de altfel in cea mai buna rata de supravietuire, de cca 93%.

Sper ca aceste date se vor mentine in urmatoarea perioada de timp. Romania are nevoie de un numar estimat de operatii de transplant hepatic situat intre 300 si 400 pe an, este loc pentru a imbunatati chiar cifrele existente, necesitatea de transplant fiind sensibil mai mare decat acoperim noi in momentul de fata.

Avem in vedere deschiderea unui al doilea sau chiar al treilea program de transplant hepatic. Au fost depuse la Agentia Nationala de Transplant mai multe dosare de aplicatii in acest sens si sunt convins ca agentia va sti sa evalueze cu obiectivitate posibilitatile pentru a deschide noi programe de transplant hepatic.

Aduc un omagiu familiilor care au acceptat donarea; la rata crescuta de accept pentru a dona organe a contribuit in primul rand mass-media. Sper ca aceasta rata crescuta de accept sa se mentina si in anii urmatori.

As dori sa exprim, de asemenea, intreaga mea gratitudine fata de munca efectuata in spitalele unde se fac prelevari de organe de catre coordonatorii de transplant si de catre ceea ce numim 'persoane responsabile de donare', o functie mai nou instituita de Ministerul Sanatatii, cu un rol extrem de important in cresterea numarului de donatori. Fara aceste persoane, cifra actuala de donatori de organe nu ar fi fost posibila si numarul actual de operatii de transplant nu ar fi fost posibil.

Reporter: Pentru a ajunge in acest punct a fost nevoie si de tot mai multi specialisti ...

Prof. dr. Irinel Popescu: De-a lungul timpului, in Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni s-au format mai multe generatii de specialisti. Unii au obtinut diploma dupa cursul de un an de chirurgie hepatica si transplant hepatic, altii au venit, pur si simplu, din proprie initiativa si au efectuat stagii mai lungi sau mai scurte in clinica noastra, pentru a se instrui in transplantul hepatic.

De curand am organizat, cu finantare europeana, un program de ample dimensiuni numit SPER (Specializare, Performanta, Eficienta Rezultate) in transplantul hepatic, prin care centrul nostru si-a propus formarea de specialisti la toate nivelurile si in toata tara, incepand cu prelevarea de organe, in mod special de ficat si pana la transplantarea propriu-zisa a acestor organe prelevate.

Am incercat sa ajutam si alti specialisti, din alte centre, sa se formeze, in ideea ca in viitor vor putea sa functioneze in centre de transplant asemanatoare centrului nostru.

Am ajutat, contribuit nemijlocit si la inaugurarea programului de transplant hepatic de la Chisinau, unde, in cursul primaverii, au fost efectuate primele doua transplanturi hepatice, ambele cu ficat prelevat de la donatori in viata. Multi dintre specialistii de acolo s-au pregatit in clinica noastra - chirurgi, gastroenterologi, anestezisti.

Este un moment important pentru dezvoltarea medicinei din Republica Moldova si eu sper ca acolo vor fi facuti si pasii urmatori, insemnand, in primul rand, diagnosticarea unui pacient in moarte cerebrala si acceptul familiei pentru prelevarea de organe de la acesta, ca atare transplantul cu ficat intreg. Suntem decisi sa-i ajutam pe colegii din Republica Moldova pentru ca, din aceasta perioada de pionierat, sa ajunga intr-o etapa de program propriu-zis. Un program coerent, cu un numar stabilit de operatii anuale raportat la lista de asteptare pe care deja o alcatuiesc.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-dr.-Irinel-Popescu_-Programul-de-transplant-hepatic-de-la-Institutul-Clinic-Fundeni-cunoaste-un-moment-de-dezvoltare-fara-precedent._19089/

lauff lautf laurf