Imprimare

CMR nu poate organiza greva, insa recomanda participarea la cea a Sanitas

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania nu poate organiza o greva dar recomanda medicilor de a se alatura individual grevei pe care Federatia Sanitas a demarat-o, a transmis presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae (foto), intr-o scrisoare deschisa.

„In acest moment aveti de luat o decizie individuala. Colegiul Medicilor nu poate organiza o greva dar va recomanda de a va alatura individual acesteia. Trebuie ca in unitatea in care lucrati sa contactati structura sindicala care a declansat conflictul de munca si sa va alaturati acestuia”, a spus prof. Astarastoae.

Acesta le-a transmis medicilor faptul ca nu trebuie sa se lase intimidati de faptul ca greva ar putea fi ilegala sau ca nu ar trebui sa isi abandoneze pacientii.

“Raspunsul nostru trebuie sa fie clar: DA, locul medicilor este langa pacienti, dar pentru aceasta ei trebuie sa aiba mijloacele cu care sa ii ajute pe pacienti si sa nu le puna in pericol siguranta. Pentru aceasta finantarea sistemului trebuie sa fie corespunzatoare”, a mai spus presedintele CMR in scrisoarea deschisa.

Acesta a mai spus ca, prin iesirea a zece mii de angajati din sanatate la marsul din 2 noiembrie, s-a transmis un mesaj important societatii.

“In mod desoebit, trebuie remarcat Marsul organizat in Bucuresti in data de 2 noiembrie 2013, care a fost un exemplu de solidaritate in interiorul profesiei fiind prezenti peste 4500 de medici, de la rezidenti pana la profesori universitari. Participarea lor, alaturi de alti 6000 de profesionisti din sanatate, a fost un mesaj clar catre societate ca dorim un sistem de sanatate care sa respecte demnitatea pacientilor si a profesionistilor”, a adaugat prof. Astarastoae.

Astfel, datorita acestui mars, au fost rezolvate o serie de revendicari: cresterea veniturilor medicilor rezidenti si redactarea unei serii de modificari legislative privind protejarea independentei medicilor.

Insa, nu toate revendicarile si-au gasit solutii. „Au ramas insa doua revendicari majore pentru care trebuie sa luptam in continuare: alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate si o salarizare specifica in sistemul de sanatate, care sa conduca la o crestere a veniturilor celor care prin munca lor sustin sistemul”, a adaugat presedintele CMR.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR-nu-poate-organiza-greva_-insa-recomanda-participarea-la-cea-a-Sanitas_19403/

lauff lautf laurf