Imprimare

Greva de avertisment in Sanatate, luni, 25 noiembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In ciuda negocierilor dintre Ministerul Sanatatii si reprezentantii Federatiei Sanitas, acestia din urma sunt hotarati sa respecte calendarul prestabilit, iar maine, 25 noiembrie, se va desfasura o greva de avertisment in sectorul sanitar, timp de doua ore, intre 8:00 si 10:00.

Rezultatele discutiilor de sambata, 23 noiembrie

In ceea ce priveste discutiile de sambata, 23 noiembrie, s-au luat in calcul deblocarea a 1200 de posturi din sistemul sanitar si problema contractului colectiv de munca, conform Agerpres.Ministrul Sanatatii a spus ca se va intalni luni cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre aprobarea deblocarii acestor posturi de catre Guvern.

“Am vorbit la telefon cu ministrul Finantelor, in prezenta dumnealor, si a ramas ca luni sa avem o intrevedere si cu acesta intr-o formula restransa si speram ca vom obtine avizul pentru ca in sedinta de miercuri sa intram cu un asemenea memorandum si aproximativ 1.200 de posturi sa poata fi deblocate in sistemul sanitar', a spus ministrul”, a spus Eugen Nicolaescu.

La randul sau, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a spus ca discutiile purtate cu ministrul Sanatatii au fost pozitive, existand din partea acestuia deschiderea necesara pentru gasirea de solutii si continuarea dialogului pentru a fi rezolvate revendicarile colegilor din Federatia Sanitas.

”Exista deschidere pentru sustinerea memorandumului pentru deblocarea a unui numar de 1500 de posturi in sistemul sanitar pentru ca avem mare nevoie de acestea. Faptul ca dansul (n.r. - ministrul Sanatatii) s-a implicat pentru partea de Directie de sanatate Publica in conditiile in care nu se asigura locuri de munca pentru colegii pe care ii reprezentam in Directia de Sanatate Publica este un punct pe care am putea sa-l bifam, iar pentru restul solicitarilor suntem in continuare deschisi la dialog”, a afirmat liderul Federatiei Sanitas.

Participarea medicilor nu are baza legala, conform ministrului

Eugen Nicolaescu a declarat ca participarea medicilor la greva de avertisment de luni nu are baza legala.

”Probabil ca vor fi si cazuri izolate, in cazul in care unii dintre ei vor participa la aceasta greva, desi eu cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentative ale medicilor nu au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii. Deci, in consecinta, participarea dumnealor la acest proces, din punctul meu de vedere, nu are nici o baza legala”, a afirmat Nicolaescu.

Marius Sepi, prim-vicepresedintele Sanitas, a declarat ca policlinicile vor fi inchise luni, urgentele fiind singurele servicii asigurate in timpul celor doua ore de proteste.

Vom asigura urgentele ca de obicei si celelalte servicii care nu pun in pericol viata pacientilor. Probabil intre orele mentionate policlinicile vor fi inchise, o sa recomandam oamenilor sa aiba rabdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au facut notificare in toate spitalele. Acum se lucreaza in echipe mixte intre conducerea spitalelor si colegii mei in asa fel incat sa nu periclitam sub nicio forma viata pacientilor”, a precizat Sepi.

Din 28 noiembrie, daca revendicarile angajatilor din sistemul de sanatate nu se vor solutiona, atunci acestia vor intra in greva generala pe o perioada nelimitata. Federatia Sanitas, cea care a strans 78 de mii de semnaturi pentru declansarea grevei generale, se afla in negocieri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Greva-de-avertisment-in-Sanatate_-luni_-25-noiembrie_19404/

lauff lautf laurf