Imprimare

Dr. Dan Oprea, de la spitalul din Ploiesti, doreste ca medicii din tara sa i se alature

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Dan Oprea, care a acuzat grave probleme la Spritalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti, in urma afirmatiilor sale fiind declansate anchete, a declarat ca situatia pe care a semnalat-o e valabila in toate spitalele si ca asteapta ca medicii din tara sa i se alature pentru a putea schimba ceva, conform Mediafax.

"Ceea ce se intampla in spitalul nostru este o problema generala in toate spitalele din Romania, poate cu exceptia catorva clinici de mare valoare, fanion ale medicinei romanesti, care probabil au o dotare mai buna, ca sa aiba ce arata si occidentului. Dar pentru omul simplu, spitalele judetene se confrunta cu aceleasi probleme ca si noi", a declarat pentru Mediafax, medicul chirurg Dan Oprea de la SJU din Ploiesti.

Intrebat cine ar trebui sa plateasca, medicul a spus ca nu stie daca trebuie sa plateaca cineva si ca, in opinia sa, important este ca "sistemul de sanatate sa fie luat in seama" si de catre alti profesionisti din sistemul de sanatate.

"Am primit semnale de la medici din alte orase, care imi spun ca au aceleasi probleme, care ma felicita pentru demersul meu si sper cat mai multi sa vina alaturi de mine si sa incercam sa schimbam ceva daca se va putea schimba. Dupa parerea mea, e o problema de vointa politica mai mult, si nu o problema locala la nivel de management, ci de nivel mai inalt", a mai declarat medicul.

El a precizat ca in fata comisiei de ancheta a Ministerului Sanatatii si-a mentinut punctul de vedere si a prezentat cateva probe care sa vina in sprijinul afirmatiilor sale.

"Am prezentat cateva probe. Am reusit sa fiu mai rapid decat salariatii spitalului si am reusit sa obtin cateva lucruri, plus niste adevaruri din foile curente de observatie ale pacientilor mei, care demonstreaza ceea ce am spus: ca nu se poate administra acelasi antibiotic timp de sase zile, ca nu se poate da acelasi anticoagulant timp de mai multe zile, ca nu exista substanta de contrast ca sa faci o tomografie computerizata, ca nu exista pense de biopsie pentru colonoscopie. Deci, lucrurile pe care le-am afirmat le-am demonstrat cu probe", a mai declarat medicul.

El a mai spus ca nu a anticipat nicio clipa, atunci cand a semnalat aceste probleme, ca situatia va lua o asemenea amploare.

"Nu am trimis o scrisoare deschisa, nu am trimis un memoriu, nici macar nu m-am asteptat si nu am anticipat vreo clipa ca lucrurile vor lua aceasta amploare. Dar sper ca, in final, totul sa fie spre bine. Nu stiu. O sa vedem. Ce sa fac? Trebuie sa raman in sistem. (...) Sper sa nu plateasca Acarul Paun, asta sper, pentru ca acum se iau declaratii si sunt invinuiti colegi de-ai mei doar pentru faptul ca au facut niste referate conform cu indicatiile pe care le-au primit", a adaugat Dan Oprea.

O comisie de control a Ministerului Sanatatii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, pentru a face verificari dupa ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autoritatilor, lipsa dotarilor si mai ales a medicamentelor.

Contextul declansarii verificarilor de la Ministerul Sanatatii

Intr-un material publicat saptamana trecuta intr-un ziar local si prezentat drept "o scrisoare", chirurgul Dan Oprea spunea ca Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este "umilit, abandonat de toti" si ca, desi in spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unitatii sanitare nu se aloca fonduri, bisturiele electrice de unica folosinta sunt folosite "de zeci de ori", si alte dotari sunt "de pe vremea lui Pazvante".

"Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gandaci in saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu galme, dar anvelopari pe exterior… lucrari care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu stiu, nu se leaga nimic. Toata lumea este linistita! Exista un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Asta trebuie sa-si asume raspunderea. A jurat, nu?", afirma chirurgul Dan Oprea.

Ploiesti: 22 de medici se solidarizeaza cu dr. Oprea: Sistemul obliga medicii la mici compromisuri

Peste 20 de medici de la Spitalul Judetean din Ploiesti se declara solidari cu chirurgul Dan Oprea, ei trimitand o scrisoare deschisa in care spun ca "saracia este cauza tuturor nemultumirilor ", iar "conditiile oferite de sistem obliga zilnic toti medicii din Romania la mici compromisuri".

"Suntem martorii consternati ai intamplarilor din ultimele zile atat de mediatizate de presa locala si nationala. Atacurile repetate ale presei la adresa noastra creeaza un conflict artificial intre medici si pacienti sau familiile lor. Trebuie bine inteles ca rolul nostru in aceasta lume este sa ajutam oamenii bolnavi. (...) Conditiile oferite de catre sistem obliga zilnic toti medicii din Romania la mici compromisuri, fara de care nu am mai putea asigura asistenta medicala. Oare ce s-ar intampla atunci cu pacientii in singurul spital care asigura asistenta medicala de urgenta in judetul cu cel mai mare numar de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizam cu declaratiile colegului nostru, doctor Dan Oprea", se arata intr-o scrisoare semnata de 22 de medici de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti si transmisa presei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Dan-Oprea_-de-la-spitalul-din-Ploiesti_-doreste-ca-medicii-din-tara-sa-i-se-alature_19426/

lauff lautf laurf