Imprimare

Cluj: Prima teza de doctorat in robotica chirurgicala urologica din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima teza de doctorat din domeniul roboticii chirurgicale urologice din Romania a fost sustinuta, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, de un fost student roman, care acum este vicedirectorul Institutului Oncologic din Milano, conform Agerpres.

“Este pentru prima data in Romania cand se prezinta un doctorat de chirurgie robotica in domeniul urologiei si doctorandul este vicedirector al Institutului de Oncologie de la Milano. Deliu Victor Matei a parasit Romania in 1987 cand era student in anul V la medicina. Cred ca este si pentru prima data cand un cetatean strain, chiar daca roman de origine, prezinta un doctorat in UMF”, a declarat, profesorul Ioan Coman, indrumatorul de doctorat al medicului Deliu Victor Matei.

Profesorul Coman a subliniat ca teza de doctorat a fostului sau discipol este deja cunoscuta la nivel mondial si are zeci de citari in reviste de specialitate foarte bine cotate.

Pe de alta parte, in urma cu cinci ani, Ioan Coman a fost cel care, alaturi de alti medici din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, a luat cursuri de la chirurgul Deliu Victor Matei, in momentul in care aici a fost adus, in 2009, unul dintre primii roboti da Vinci din tara.

“In urma cu cinci ani a fost alaturi de noi la debutul chirurgiei robotice in Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Un an de zile am facut traininguri la Institutul de Oncologie de la Milano si ne-a fost el noua mentor. Si in cei cinci ani de atunci am facut multe drumuri la Milano, iar el multe drumuri la Cluj, asa ca acest doctorat este si un model Cluj-Milano de implementare a roboticii in chirurgia urologica, robotul fiind vazut ca un instrument de cea mai mare fidelitate in chirurgie in general si in urologie. Cu ajutorul lui putem face operatii de mare delicatete si cu performante pe masura”, a spus Coman.

La randul sau, medicul din Itlaia a precizat ca relatiile de colaborare intre specialisti din diverse tari sunt un raspuns foarte bun chiar inclusiv pentru lipsa de finantare. El si-a amintit de lipsa de perspective din vremea comunismului, dar a spus ca astazi exista posibilitatea ca medicii sa poata calatori si sa lucreze impreuna.

“Intr-o vreme a fost doar un vis frumos aducerea acestui robot da Vinci la Cluj si apoi am facut aceasta retea de ajutorare Cluj-Milano si iata ca am realizat ce ne-am propus”, a explicat dr. Deliu Victor Matei.

El a precizat ca, in acest moment, Romania, cu cei cinci roboti da Vinci, este una dintre tarile dezvoltate din punct de vedere medical, fata de statele cu care se invecineaza si a nominalizat chiar Ungaria sau Polonia.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cluj_-Prima-teza-de-doctorat-in-robotica-chirurgicala-urologica-din-Romania_19436/

lauff lautf laurf