Imprimare

Economii ale MS de 35% la achizitiile de carburanti si materiale sanitare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prin achizitiile centralizate de carburanti si materiale sanitare s-au facut economii in general de peste 35%, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.

“S-au facut economii si acestea vor avea impact inclusiv pe bugetele noastre alocate, pentru ca banii nu se iau, ci se refolosesc in sistem. Deci, la combustibil s-a finalizat achizitia si avem o economie de 6%, sub pretul pompei. La materialele sanitare achizitia, in curs de realizare - acolo e una dintre cele mai mari achizitii, cu o valoare maxima de 800 de milioane de euro, estimata pe patru ani si unde sunt aproape 700 de articole care se liciteaza -, a fost publicata, acum trebuie corectate anumite chestii si repusa, dar e in curs de realizare. La dispozitivele implantabile, aproximativ 28%. (...) Deci, economia in general este peste 35%, daca vreti sa luam pretul mediu. Iar asta inseamna mai multe aparate din acestea implantabile, peacemakere, stimulatoare, defibrilatoare implantabile pentru pacienti', a afirmat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca pentru achizitia de stenturi procedura trebuie repetata, intrucat a fost una dintre licitatiile initiale si exista riscul aparitiei unor probleme referitoare la transparenta decizionala, insa restul achizitiilor nu mai intampina astfel de probleme.

“Insa, de atunci, la toate licitatiile pe care le facem, noi publicam specificatiile pe transparenta, inainte sa le publicam pe e-licitatie si acolo vedem daca sunt comentarii pe ele. Si de exemplu la materialele sanitare foarte multe corecturi s-au facut dupa publicarea, timp de o saptamana, pe transparenta pe site-ul ministerului si au fost de ajutor pentru noi. Deci caietele de sarcini sau specificatiile nu sunt secrete, in mod normal trebuie sa le arati, ca sa vezi daca cineva iti atrage atentia ca undeva ai facut o greseala. (...) Iar la medicamente au fost deja, la unele medicamente, facute licitatii nationale si au fost obtinute economii semnificative”, a sustinut Arafat.

Raed Arafat a mai anuntat ca in acest an va continua inlocuirea masinilor uzate din sistemul de urgenta, in urma unei evaluari, se va completa dotarea echipamentelor de interventie la accidente colective si calamitati si ca urmeaza sa fie receptionate oficial ultimele doua dintre cele opt elicoptere regionale, pentru zona Nord-Vest si pentru zona Galati, aparate care au sosit deja in tara.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Economii-ale-MS-de-35_-la-achizitiile-de-carburanti-si-materiale-sanitare_19534/

lauff lautf laurf