Imprimare

Arafat: Din februarie se va introduce raportarea zilnica la UPU si la compartimentele de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii dr. Raed Arafat a anuntat ca incepand din februarie se va introduce raportarea zilnica si la Unitatile de Primiri Urgenta (UPU) si la compartimentele de urgenta, astfel incat sa existe o monitorizare online in privinta cheltuirii banului public, precum si a modului de interventie, scrie Agerpres.

“Urmeaza si aspectul de raportare pe UPU, nu este o munca in plus, fiecare UPU are un raport de garda tip pe care il completeaza. Ce va fi nou: ca acest raport sa fie completat online si sa fie accesat inclusiv la nivel de minister, ca sa vedem si sa urmarim situatia. (...) Fiecare parte isi vede rapoartele, dar Ministerul Sanatatii, Departamentul de Urgenta va vedea rapoartele tuturor UPU. Va fi un raport tehnic si ne informeaza unde sunt probleme”, a explicat Raed Arafat, dupa reuniunea Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta.

Secretarul de stat a precizat ca au existat si pana acum monitorizari asupra UPU, care nu erau in timp real si care erau facute prin vizite si prin monitorizare incrucisata, au fost depistate nereguli si, drept urmare, decontarile nu s-au mai facut.

“Si cand vezi, spre exemplu, la o UPU ca consumul de reactivi si de analize este net peste nivelul mediu si peste nivelul celor mai mari UPU, normal ca a doua zi la aceasta unitate trebuie trimis cineva sa evalueze ce se intampla. S-ar putea sa descoperi ca sunt analize care nu sunt trecute in foaie, dar care sunt platite, ca sunt anumite chestii care nu sunt in ordine. Acum doi ani, dupa un astfel de control, am recuperat de la un spital din Bucuresti 3,5 milioane de lei, la minister, din fondurile date, dupa ce am depistat astfel de lucruri. Acum, de exemplu, ni s-au trimis facturi pentru decontat de la un spital din Bucuresti, ne-a atras atentia ca ceva nu e in ordine, am trimis controlul de la minister si automat la unele facturi s-a refuzat decontarea, pentru ca au fost pe materiale, pe lucruri care nu au nimic de-a face cu ce decontam noi pe UPU”, a afirmat Raed Arafat.

El a spus ca o astfel de monitorizare este extrem de importanta, pentru ca permite cheltuirea corecta a banului public, iar o monitorizare in timp real, zilnica si o comparatie intre diferite categorii de UPU permite descoperirea discrepantelor in timp real.

Secretarul de stat a declarat ca in cadrul Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta, reunita timp de trei zile la Targu Mures, s-a anuntat ca Departamentul de Asistenta Medicala de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii - care va face monitorizarea - va avea personal in plus, opt angajati, si ca acesta va avea in subordine UPU, Serviciile de Ambulanta si va derula actiunile prioritare de sanatate, care includ Programul de Infarct Miocardic, Trauma, Accidente Vasculare Cerebrale, de Terapie Intensiva, de Recoltare Mobila de Sange si cel de Prevenire a Mortii Subite.

“Inseamna ca intarim capacitatea Ministerului Sanatatii pentru monitorizarea sistemului de urgenta si prin datele pe care le vom obtine putem sa intarim sistemul. A fost aprobata de catre domnul ministru si de catre Guvernul Romaniei si cred ca de la sfarsitul saptamanii viitoare va fi implementat”, a afirmat Raed Arafat
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-Din-februarie-se-va-introduce-raportarea-zilnica-la-UPU-si-la-compartimentele-de-urgenta_19533/

lauff lautf laurf