Imprimare

Nicolaescu: Unele spitale publice vor fi administrate de universitatile de medicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatile de medicina si farmacie si facultatile de medicina acreditate vor putea administra unitati sanitare cu paturi, potrivit Ordonantei de Urgenta 2/2014 publicata in Monitorul Oficial si prezentata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

”Ca urmare a discutiilor cu rectorii si Colegiul Medicilor din Romania ca este bine ca o serie de spitale clinice sa fie in administrarea a universitatilor si facultatilor pentru a intari si mai mult pregatirea atat a medicilor, cat si a rezidentilor in meserie intr-un mod cat mai performant", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, zece spitale publice ar putea sa treaca de la Minister, la universitatile de medicina si farmacie si facultatile de medicina si farmacie acreditate.

Nicolaescu a precizat ca UMF Iasi a solicitat preluarea a doua spitale din judet, si anume Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul CFR, pe cand in Bucuresti, au existat discutii pentru preluarea de catre UMF "Carol Davila" a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat pentru Agerpres ca preluarea unor spitale de universitatile de medicina este un lucru avantajos atat pentru unitatile de invatamant, cat si pentru pacienti.

“Este o cerinta de mai bine de 5 ani a universitatilor de medicina si farmacie. Este avantajos atat pentru a pacient, cat si pentru invatamant. Pentru pacient este avantajos pentru ca se vor crea centre de excelenta in care universitatile vor putea investi, acestea avand fonduri extrabugetare pentru cresterea calitatii. Vor beneficia de asistenta medicala performanta. Pentru universitati este avantajos pentru ca vor avea o baza de cercetare si de instruire pentru medici si medicii rezidenti. Si pana acum spitalele erau obligate sa asigure aceasta baza, dar depindea de aprobarea managerului si a consiliilor judetene. Acum managementul se va simplifica”, a explicat medicul.

Potrivit rectorului UMF „Carol Davila”, acad. Ioanel Sinescu, trecerea spitalelor reprezinta o „proba de incercare”, iar institutiile de invatamant isi vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregatire, ingrijire medicala, dar mai ales pe cel de cercetare.

“Trecerea spitalelor in administrarea universitatilor de medicina si farmacie este o proba de incercare. Cred ca se face dupa modelul din Franta. Activitatea medicala trebuie sa fie sustinuta prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, respectiv rambursarea serviciilor medicale. Universitatile isi doresc performanta, ingrijirea medicala a pacientilor va trebui sa creasca in calitate si diversitate. Institutiile de invatamant isi vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregatire, ingrijire medicala, dar mai ales pe cel de cercetare”, a explicat prof. dr. Sinescu.

El a precizat ca nu are nicio nominalizare de spital care sa treaca in administrarea UMF 'Carol Davila'.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu_-Unele-spitale-publice-vor-fi-administrate-de-universitatile-de-medicina_19620/

lauff lautf laurf