Imprimare

Parteneriatul romano-italian de chirurgie cardiovasculara la copii continua

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doi medici italieni au venit in Romania, in perioada 9-12 februarie, pentru a opera pe cord copiii romani. Acestia se afla in Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, alaturi de medici, anestezisti, chirurgi si asistenti medicali romani.

In total, la inceputul lunii februarie, au fost operati pe cord doisprezece copii cu diverse malformatii cardiace complexe, din care noua, de la Spitalul de Copii Marie Curie si alti trei, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi, se arata intr-un comunicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

„Programul de chirurgie cardiovasculara pediatrica s-a extins in anul 2014 si la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi, unde doi medici italieni s-au deplasat in perioada 9-12 februarie 2014 pentru a opera pe cord 3 copii cu malformatii cardiace complexe. Medicii italieni au fost spriiniti in timpul operatiilor de 6 medici romani, 2 anestezisti, 4 chirurgi si 8 asistenti medicali, care se afla in curs de pregatire in acest domeniu”, se arata in comunicat.

In perioada urmatoare, doua asistente medicale din Iasi vor pleca sa se formeze in Italia, in cadrul aceluiasi program, initiat de Ministerul Sanataii, in colaborare cu clinica San Donato si Fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo. De asemenea, alti trei medici, doua asistente medicale si un tehnician de la Spitalul de Copii „Marie Curie” vor pleca in Italia, urmand ca la sfarșitul lunii martie, echipa de medici si asistenti romani aflati deja in program se vor intoarce cu o echipa restransa de medici italieni pentru o noua misiune de operatii pe cord la copii.

In saptamana 17-21 februarie 2014, medicii si asistentii romani de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi vor mai efectua inca doua operatii pe cord la copii cu malformatii cardiace complexe. In ceea ce priveste operatiile efectuate la Spitalul de Copii Marie Curie, sapte din cei nou copii operati au fost deja externati, ceilalti doi aflandu-se inca pe sectia de Cardiologie, urmand a fi externati in perioada urmatoare.

Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice a inceput in luna august 2013 si se va desfasura pe o perioada de trei ani. MS urmareste prin acest program dezvoltarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" Bucuresti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi, dar si Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Parteneriatul-romano-italian-de-chirurgie-cardiovasculara-la-copii-continua_19626/

lauff lautf laurf