Imprimare

SJU Suceava nu are bani pentru a le asigura tratament bolnavilor HIV/SIDA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

De peste doua luni, pacientii seropozitivi din Suceava, tratati in cadrul Programului National de Tratament HIV/SIDA, au intrerupt terapia, din cauza faptului ca Spitalul Judetean de Urgenta nu a mai putut sa le asigure tratamentul antiretroviral necesar.

In luna decembrie 2013, spitalul a ramas fara fonduri si fara tratament, fiind singurul judet in care s-a inregistrat aceasta situatie. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfarsitul lunii ianuarie 2014, dar nici acestea nu au rezolvat situatia, pentru ca autoritatile locale s-au lovit de o alta problema: bugetul alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru primul trimestru asigura 43% din necesarul unei luni de tratament, conform unor surse din spital, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

In aceste conditii, s-a facut comanda de medicamentele necesare in farmacia spitalului, tratament care trebuie impartit la 43% dintre pacienti.

„Invitam toata tara sa vina sa vada cum se imparte sanatatea la Suceava. Suntem disperati, ne vom bate pe medicamente atunci cand vor veni, pentru ca stim ca nu sunt pentru toti. Dar de data asta nu mai iertam, ii vom da pe toti in judecata, Spitalul si pe toti cei raspunzatori pana la Ministrul Sanatatii si intreg Guvernul Romaniei. Cei vinovati trebuie sa plateasca pentru viata pe care ne-au distrus-o”, a declarat Dorina Vasile, presedinta Asociatiei Red Ribbon din Suceava.

„UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile si spitalele din tara care trateaza pacienti seropozitivi, iar raspunsurile arata o situatie critica a modului cum se desfasoara Programul National de Tratament HIV/SIDA. Problema pleaca de la Ministerul Finantelor si de la modul cum a fost alocat bugetul Programelor Nationale de Sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Exista fonduri bugetate in trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam 5 luni de tratament pentru pacienti la un necesar real”, se mai arata in comunicat.

In mai multe judete tratamentul se termina in aceasta perioada si spitalele spun ca nu mai pot face comenzi din cauza ca legea le interzice sa faca comenzi in contul fondurilor alocate pentru alte trimeste. Din raspunsurile primite pana acum, judetele Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt in pericol de a nu mai putea asigura tratamentul. Probabil mai sunt si alte judete, dar acestea nu au raspuns solicitarii de informatii din partea UNOPA.

Reprezentantii Ministerul Sanatatii spun, pe de alta parte, ca spitalele pot face comenzi, nu ar trebui sa fie o problema trimestrializarea. Spitalele trebuie sa cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 in primele sase luni ale anului, in speranta ca la rectificarea bugetara se va suplimenta bugetul. Mai multe judete ne-au confirmat ca nu au probleme, ca vor face comenzi si vor asigura tratamentul continuu pana in luna iunie.

„Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta sa gaseasca imediat solutii pentru asigurarea tratamentului in toate judetele tarii. Stim ca de la inaltimea Ministerului Finantelor se vad numai cifrele, dar atragem atentia celor de acolo ca in spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperati, a caror viata depinde de modul responsabil sau iresponsabil in care autoritatile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toti pacientii care vor sa traga la raspundere vinovatii pentru lipsa tratamentului” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Bradatan, a declarat pentru Mediafax, ca finantarea pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA din judetul Suceava, alocat prin programul national, asigura doar 30 % din necesarul estimat.

"Avem promisiunea Ministerului Sanatatii ca va fi asigurata integral suma necesara prin programul national HIV/SIDA", a spus directorul medical al SJU Suceava, precizand ca spitalul s-ar incadra cu asigurarea tratamentului pacientilor daca s-ar aloca integral suma necesara estimata.

El a mai spus ca in evidentele SJU Suceava figureaza 160 de pacienti cu HIV/SIDA care se afla in tratament, iar alti 17 fie au refuzat sa primeasca medicatia specifica, fie se afla intr-un stadiu de evolutie a bolii care nu necesita inca tratament.

In Romania, la data de 31 decembrie 2013, erau inregistrati 12 273 pacienti infectati cu HIV in viata, din care peste 10 000 in evidenta activa, din care peste 8000 in tratament antiretroviral.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SJU-Suceava-nu-are-bani-pentru-a-le-asigura-tratament-bolnavilor-HIV_SIDA_19629/

lauff lautf laurf