Imprimare

Screeningul cancerului de col uterin va demara in curand

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Programul de screening al cancerului de col uterin, anuntat de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii inca de la sfarsitul anului trecut, devine o realitate. Reprezentantii institutiei au publicat spre dezbatere atat referatul, cat si normele metodologice de aplicare ale programului.

"Am incercat sa ma tin de promisiunea de a lansa pana la finalul acestui an cel putin un program preventiv. Este vorba despre programul de profilaxie si de depistare precoce a cancerului de col uterin, care reprezinta de fapt o preventie secundara. Am identificat resursele financiare pentru acest lucru, reteaua care sa faca o campanie de informare in limitele noastre financiare. Acest program incepe sa functioneze", a declarat dr. Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Programul urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 5 ani. Pentru anul 2012 sunt alocati 72 de milioane de lei si se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani.

"Cu banii acestia am putea investiga aproape 700.000 de femei de varsta fertila", a precizat dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Initial, programul se va desfasura prin centrele universitare

Intr-o prima etapa, programul se va desfasura prin centrele universitare deoarece acolo exista resurse umane suficiente. De asemenea, programul va fi prezent si in spitalele judetene, institutele de oncologie si spitalele de obstetrica-ginecologie.

"Acestea al randul lor vor incheia contract cu medici de familie si cu cabinete de obstetrica-ginecologie pentru a identifica persoanele de varsta fertila, pentru a le explica utilitatea acestui screening si care ulterior vor recolta lamele necesare investigarii. Examenul citologic va fi realizat in cadrul laboratoarelor medicale care deruleaza aceste contract si in cadrul altor laboratoare cu care se va incheia contract si care vor indeplini conditiile cerute pentru realizarea investigatiilor. In cazul in care rezultatele arata prezenta bolii in organism, pacientele vor fi preluate in sistemul de asigurari de sanatate, internate si rezolvate conform stadiului de boala in care sunt depistate. In acest fel, vom sti exact care este situatia cu cancerul de col uterin", a explicat secretarul de stat in MS.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii se asteapta ca in acest an, cel putin jumatate din populatia tinta sa beneficieze de investigatii. In tara noastra sunt peste 3.400 ca cazuri noi, dintre care 80% duc la decesul pacientelor deoarece sunt depistate tradiv.

Sume decontate prin subprogram

Potrivit normelor metodologice, asele de asigurari de sanatate vor deconta unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul, in termen de maximum 90 de zile de la data depunerii documentelor justificative de plata, contravaloarea facturii insotite de documente justificative, prezentate atat pe suport hartie, cat si in format electronic, la un tarif de 80 lei/caz testat Babes - Papanicolau cu formular FS1 completat in integralitate.

La randul sau, nitatea sanitara cu paturi care a organizat reteaua de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin va deconta in termen de maximum 5 zile lucratoare contravalorea serviciilor, pe baza facturii insotite de borderoul centralizator, dupa cum urmeaza:

  • pentru centrele de informare, consiliere si mobilizare decontarea se realizeaza la un tarif de 15 lei/ caz cu formular FS1;
  • pentru centrele de recoltare decontarea se realizeaza la un tarif de 28 lei/ caz cu formular FS1;
  • pentru laboratoarele de analize medicale in domeniul citologiei cervico-vaginale decontarea se realizeaza la un tarif de 37 lei/ caz cu formular FS1.


Estimarile specialistilor anunta ca numarul de cazuri noi va creste de la 10 milioane in 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane in tarile in curs de dezvoltare. Povara prin cancer ar putea atinge pana in anul 2050, 24 milioane cazuri pe an la nivel global, cu 17 milioane in tarile in curs de dezvoltare.

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Screeningul-cancerului-de-col-uterin-va-demara-in-curand_16449/