Imprimare

Farmaciile Dona ar fi implicate in fraudarea CNAS

Procurorii au dispus arestarea preventia a 12 dintre cele 13 persoane retinute in dosarul retetelor false, anunta Mediafax. Conform sursei citate, printre persoanele arestate se numara mai multi sefi de farmacii din lantul farmaciilor Dona, un medic psihiatru precum si administratorii unor firme.

Printre cei arestati se numara Wychy-Nessy, Prioteasa-Constantinescu, farmacist diriginte, Adriana Liliana Craina, director de zona al aceluiasi lantului farmaceutic, Geta Vecserdi, farmacist diriginte, Mihaela Munteanu, farmacist diriginte, Cristina Daniela Sescu, medic psihiatru, Laurentiu Aurelian Sescu, Sorin Gelu Patrascu, asociat si administrator al SC S.S.C. SRL, Anca Mihaela Solomon, farmacist diriginte. Procurorii cer arestarea lui Gabriel Sescu, administrator C. M., pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si complicitate la fals intelectual in forma continuata, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care a produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, complicitate la inselaciune in forma continuata - 128 de acte materiale si un prejudiciu total de 45507,8 de lei, precum si complicitate la luare de mita in forma continuata - 3.543 de acte material.

Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane

Procurorii mai cer arestarea preventiva a Claudiei Elena serban, farmacist coordonator zona pentru zece farmacii din cadrul aceluiasi lant farmaceutic, in perioada 1 iulie 2011 - 1 aprilie 2012, pentru complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 395 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 230.894,43 lei, pentru o infractiune de complicitate la spalarea banilor in forma continuata (407 acte materiale) si o infractiune de dare de mita in forma continuata (855 de acte materiale).

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.

Peste 4.000 de retete medicale falsificate au fost emise in cazul prejudiciului de 1,6 milioane de lei produs bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sustine Nicolae Andrei Solomon, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, citat de Agerpres. Totodata, el a mentionat ca pe unele dintre aceste retete falsificate figurau si nume de persoane decedate.

"Din datele dosarului au rezultat mai multe moduri de operare. Unul dintre aceste moduri consta in faptul ca farmacistii luau legatura cu anumiti medici, iar in schimbul unor sume de bani emiteau anumite retete falsificate. Prin retete falsificate trebuie inteles faptul ca persoana respectiva nu solicita medicamentul respectiv si nu urma acel tratament. Farmacistul introducea retetele falsificate in gestiunea farmaciei, iar farmacia le trimitea spre CNAS, care deconta suma respectiva", a explicat Nicolae Andrei Solomon.

Sumele decontate variau intre 30% si 100% din valoarea retetei. Pentru activitatea lor, farmacistii obtineau un bonus la salariu, intrucat cresteau vanzarile in mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse intre 3% si 5% din valoarea respectivei retete.

Nicolae Andrei Solomon a mentionat ca procurorii Parchetului Capitalei au audiat, din luna martie pana in prezent, peste 700 de persoane in numele carora farmacisti si medici au emis retete medicale false.

Cazul a pornit de la denuntul facut de un angajat

El a spus ca acest caz a pornit de la un denunt facut de un angajat. Procurorul a afirmat ca in primul mod de operare, respectiv in cazul retetelor falsificate, medicamentele ramaneau in stocul farmaciei si nu erau neaparat vandute, unele inlocuiau alte medicamente expirate. Potrivit procurorului, retetele false erau diferite medicamente, in functie de specialitatea medicului respectiv.

"Astazi avem rezultatul unei actiuni concertate a politistilor si procurorilor bucuresteni, care in urma unor activitati complexe desfasurate timp de mai bine de un an au reusit astazi sa puna in executare 26 de mandate de aducere si au efectuat sase perchezitii", a spus Ciprian Dumitras, seful Serviciului de Presa al Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si politisti din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigatii Criminale au efectuat sase perchezitii domiciliare in Capitala, fiind vizati medici si farmacisti care au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete medicale.

Potrivit Parchetului Capitalei, la actiune au participat noua procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si 65 de politisti din cadrul DGPMB, fiind executate 26 de mandate de aducere.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si farmacisti a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, cauzandu-se un prejudiciu de aproximativ 1.600.000 lei", sustin anchetatorii.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farmaciile-dona-implicate-fraudarea-cnas_6064/

lauff lautf laurf