Imprimare

Ghidul medicamentelor utile, inutile si periculoase, un best-seller in Franta

Guide des 4.000 médicaments, utiles, inutiles ou dangereux este un eveniment editorial - 15.000 de exemplare vandute intr-o singura dimineata, ajungand in mod surprinzator in topul clasificarilor cartilor celor mai vandute din Franta, anunta Agerpres.

Redactat - mai mult decat "scris" - de urologul si parlamentarul Bernard Debré si de Philippe Even, decan al Facultatii de Medicina si presedinte al Institutului omonim, "Ghidul" se afla deja la a treia editie, la o luna de la publicarea lui, iar in aceste zile Editura, ''Cherche Midi'', a trebuit sa retipareasca, in graba, 200.000 de exemplare.

Studiul voluminos - 900 de pagini - sintetizeaza marile patologii, evolutia industriei farmaceutice si impasul cercetarii contemporane. Mai presus de toate, insa, ofera o lista atenta de mii de medicamente - utile, inutile, periculoase - cu toate indicatiile posibile, numele laboratorului, eficienta, gradul de risc si pretul.

Nefiind vorba de un thriller adrenalinic si captivant, nici de un roman pasionant sau de un eseu stiintific genial, succesul extraordinar al Ghidului, te pune pe ganduri. Desigur ca un rol revine si abilitatii comunicative a autorilor, doua personalitati ale establishment-ului medico-academic francez, caracterului de natura anxiolitica al acestui tip de publicatie care alimenteaza temerile vremurilor actuale si efectului de tip "toata lumea vorbeste despre el".

Impresia este insa ca aceasta carte a devenit un best-seller, aici si acum, deoarece pune in discutie unele chestiuni cruciale: medicalizarea vietii cotidiene, medicii si medicina, cheltuielile de ingrijire a sanatatii si industria farmaceutica, sanatatea si boala, speranta de vindecare si vechea ambiguitate a medicamentelor exprimata prin cuvantul grecesc "pharmakon", "remediu" si "otrava".

Potrivit foarte durului ''j'accuse'' al celor doi autori sunt inutile si potential periculoase - si ca atare incluse pe o lista neagra - jumatate din toate medicamentele prescrise de medicii din Franta, tara europeana care devoreaza cele mai multe medicamente (36 miliarde de euro pe an), depasindu-i pe britanici si italieni, fara ca prin aceasta sa castige in termeni de speranta de viata.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ghidul-medicamentelor-utile--inutile-periculoase--best-seller-franta_6068/

lauff lautf laurf