Imprimare

Scandalul retetelor false: De vina e legea permisiva si expansiunea lanturilor de farmacii!

Scandalul retetelor false, izbucnit in prima jumatate a lunii octombrie, a sifonat imaginea lantului de farmacii Dona. Mai multi sefi de farmacii din lantul farmaceutic, precum si cativa medici si administratori ai unor firme au fost arestati preventiv pentru daunele aduse Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, un prejudiciu financiar ce se ridica la aproximativ 1,6 milioane de lei.

Afacerea nu a ramas fara rasunet in lumea farmaceutica romaneasca. Odata ce procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de cele 22 de persoane, presupuse a fi implicate in dosarul retetelor false, oamenii legii din alte judete unde au mai existat astfel de suspiciuni au reluat audierile.

Spre exemplu, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati continua audierile intr-un dosar in care mai multi medici si farmacisti galateni sunt anchetati pentru fraude cu retete compensate. Inceputa inca din 2010, ancheta a scos la lumina numeroase nereguli. In luna februarie 2012, au avut loc 26 de perchezitii la farmacii si la cabinetele medicale din oras.

Neregulile si fraudele - o grava atingere adusa imaginii farmaciei

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Galati au luat atitudine vis-a-vis de scandalul pornit la nivel national, atragand atentia ca desi intreaga lume farmaceutica a fost tulburata de gravitatea faptelor semnalate, au existat o serie de factori care au creat conditiile pentru ca astfel de nereguli sa se produca, prin promovarea si sustinerea unui sistem nesanatos al asistentei cu medicamente a populatiei.

"Neregulile identificate si fraudele comise de un grup de farmacisti din cadrul unui lant de farmacii cu acoperire nationala sunt regretabile si dezonorante pentru cei care le-au generat si, in acelasi timp, reprezinta o grava atingere adusa imaginii farmaciei ca profesie si farmacistului, ca profesionist din domeniu", sustin farmacistele Aneta Badea si Florina Bonifate, intr-o scrisoare trimisa pe adresa redactiei PaginaMedicala.ro.

Cele doua farmaciste atentioneaza ca inca din anul 2008 Colegiul Farmacistilor din Judetul Galati a semnalat autoritatilor care sunt riscurile unei legislatii permisive in domeniul medicamentului, datorata implicarii Consiliului Concurentei. In opinia semnatarelor, institutia a "tratat medicamentul ca pe orice alt bun comercial, a sustinut si continua sa sustina liberalizarea infiintarii de farmacii, pe motiv ca aceasta va duce la scaderea pretului la medicamente".

Desfiintarea recepturii a incurajat inmultirea farmaciilor

Cateva dintre cauzele enumerate de Colegiul Farmacistilor Galati care au condus la situatia grava in care se afla acum farmacistii sunt permiterea nefarmacistilor sa detina farmacii, acceptarea infiintarii si expansiunii agresive a lanturilor de farmacii, obligarea farmacistilor de a realiza targeturi, recomandarea cu predilectie a medicamentelor originale si mai scumpe.

"O consecinta a dezvoltarii retelelor de farmacii este alterarea calitatii actului profesional prin diverse practici", explica cele doua farmaciste, adaugand ca o mare problema este autorizarea farmaciilor care nu au in structura lor organizatorica receptura sau laborator.

"Decizia desfiintarii recepturii ca parte integranta a farmaciei a schilodit o activitate consfintita de sute de ani prin insasi definitia de farmacie, dar a incurajat inmultirea farmaciilor care necesitau costuri mai mici de organizare", se mai arata in document.

Incalcarea normelor etice - un sindrom semnalat de CFJ Galati

In ceea ce priveste incalcarea normelor de etica si deontologie atat de medici cat si de farmacisti, Colegiul din Galati sustine ca a catalogat in nenumarate randuri aceste probleme ca fiind un adevarat sindrom.

"Ne dorim instaurarea unei stari de normalitate in domeniul farmaceutic, unde farmacia sa nu mai fie incurajata sa functioneze ca simpla unitate comerciala, ci ca parte integranta a sistemului de asigurari de sanatate", conchide scrisoarea.

Reamintim ca peste 4.000 de retete medicale au fost falsificate, pe unele dintre ele figurand si nume de persoane decedate, dupa cum a declarat Nicolae Andrei Solomon, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

"Din datele dosarului au rezultat mai multe moduri de operare. Unul dintre aceste moduri consta in faptul ca farmacistii luau legatura cu anumiti medici, iar in schimbul unor sume de bani emiteau anumite retete falsificate. Prin retete falsificate trebuie inteles faptul ca persoana respectiva nu solicita medicamentul respectiv si nu urma acel tratament. Farmacistul introducea retetele falsificate in gestiunea farmaciei, iar farmacia le trimitea spre CNAS, care deconta suma respectiva", a explicat Nicolae Andrei Solomon.

Sumele decontate variau intre 30% si 100% din valoarea retetei. Pentru activitatea lor, farmacistii obtineau un bonus la salariu, intrucat cresteau vanzarile in mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse intre 3% si 5% din valoarea respectivei retete. Cazul a pornit de la un denunt facut de un angajat.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/scandalul-retetelor-false-vina-legea-permisiva-expansiunea-lanturilor-farmacii_6071/

lauff lautf laurf