Raed Arafat, noul ministru al Sanatatii. Numirea, vazuta cu ochi buni de cei din sistem
UPDATE: "Domnul Arafat nu a dorit sa ocupe aceasta functie, a acceptat numirea. Daca voi reusi si dupa 9 decembrie sa-l aduc in Guvern va fi foarte bine", a declarat astazi premierul Victor Ponta.
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire al lui Raed Arafat in functia de ministru al Sanatatii, se arata intr-un anunt al Administratiei Prezidentiale. Dr. Raed Arafat, care pana in prezent a ocupat functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, urmeaza sa depuna juramantul astazi, incepand cu ora 19.
Premierul Victor Ponta a asigurat interimatul la sanatate dupa ce dr. Vasile Cepoi, in prezent consilier pe probleme de sanatate al primului ministru, a demisionat din functie. Reactiile corpului medical cu privire la noua functie pe care o ocupa dr. Raed Arafat nu s-au lasat asteptate.
"Numirea lui Raed Arafat in functia de ministru al Sanatatii e un lucru bun. In primul rand, asigura o continuitate in politicile de sanatate. In plus, dr. Raed Arafat stie cum functioneaza Ministerul Sanatatii si se intelege bine cu dl. dr. Vasile Cepoi, actualul consilier de stat al primului ministru. Un alt avantaj e acela ca dr. Raed Arafat cunoaste nevoile sistemului", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
In ceea ce priveste o posibila marire a salariilor medicilor rezidenti, presedintele CMR sustine ca Ministerul Finantelor Publice a reprezentat problema in ecuatie si nu Ministerul Sanatatii.
"Am fost temperati, dar in acelasi timp suntem fermi in declaratiile noastre. Speram ca, odata cu numirea in functie a dr. Raed Arafat, sa reusim sa solutionam si aceasta chestiune. Arafat este membru in CMR, seful comisiei de medicina de urgenta al Colegiului, iar marele avantaj va fi ca nu trebuie sa mai explicam inca o data cat de mare este nevoia unor salarii corespunzatoare pentru medici", a conchis presedintele CMR.
Numirea lui Arafat ii bucura pe pacienti
Numirea a fost vazuta cu ochi buni si de reprezentantii pacientilor. In opinia presedintelui Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice, dr. Arafat este un foarte bun profesionist.
"Ne bucura aceasta numire. Dr. Arafat a demonstrat ca se poate face ceva in sistemul de sanatate romanesc. Ce ne dorim este o colaborare cu Ministerul Sanatatii, prin care sa incercam sa punem lucrurile in miscare astfel incat pacientii sa beneficieze de tratament corespunzator si sa aiba acces la servicii medicale", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Gheorghe Tache, presedintele COPAC.
Tache a explicat ca este nevoie de continuitate si de stabilitate in sistemul sanitar romanesc.
Demisia lui Arafat si atacurile venite de la Basescu
Premierul Victor Ponta a ocupat pana azi functia de ministru interimar al Sanatatii, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu. In 2 octombrie, Arafat l-a informat pe primul ministru va nu vrea sa detina portofoliul Sanatatii.
Reamintim ca in ianuarie 2012, subsecretarul de stat Raed Arafat declara ca proiectul legii sanatatii pus in dezbatere la finele anului 2011 aduce grave nereguli sistemului integrat de urgenta. Pe 10 ianuarie medicul a demisionat din functia pe care o ocupa la minister. Acesta a revenit in functie pe 17 ianuarie 2012, decizia fiind luata in urma unor discutii pe care dr. Arafat le-a purtat cu seful statului.
Raed Arafat s-a nascut in 1964 in Palestina si a emigrat in Romania pentru a studia medicina. In anul 1990 a pus bazele Serviciulului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD). La data de 23 august 2007, fostul premier al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, l-a numit subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice.
Autor: Claudia Spridon