Imprimare

Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie a pneumoniei la copil

Statisticile arata ca Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile la nivel mondial din cauza pneumoniei. Prin urmare, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarma asupra incidentei ridicate a acestei boli la noi in tara.

"Bolile respiratorii reprezinta prima cauza de morbiditate si mortalitate infantila, iar dintre acestea pneumonia este responsabila de majoritatea deceselor. In afara de cauzele infectioase legate de virulenta microbiana, un rol important il au reactivitatea scazuta a sugarului si copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adauga aglomeratiile urbane, institutionalizarea (crese, gradinite) si disfunctiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum si informarea insuficienta a familiilor. De asemenea un factor important il reprezinta si handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia si malformatiile", a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie (SRP).

 

Vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie. Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferita de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de reglementare) la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani.

 

In Romania, vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive si non-invazive - cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului. Costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat insa de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale.

 

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/vaccinarea--eficienta-metoda-preventie-pneumoniei-copil_6084/

lauff lautf laurf