Imprimare

Miofilinul este supraprescris in Romania

Miofilinul este un medicament ieftin, care costa de 10 ori mai putin decat celelalte medicamente din sfera pneumologiei, spune prof. Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Cu toate acestea, el este supraprescris de catre medici.

"Pacientii cu venituri mici accepta usor o medicatie ieftina. Noi avem un ghid care a fost updatat in 2011 si in care se mentioneaza ca miofilinul este ultima alternativa de tratament. Nu exista o recomandare princeps a miofilinului. Din nefericire, pacatul acesta este unul al tarilor in curs de dezvoltare, dar sunt si medici din tari precum Anglia sau Franta care mai apeleaza la acest tip de tratament. Nu e vorba ca nu e eficace, dar nu e trebuie prescris de la inceput ca medicatie princeps. Este o medicatie care se adauga tratamentelor care sunt pe sprayuri", a declarat medicul pneumolog.

Conform acestuia, numarul medicilor din specialitatea sa a scazut simtitor in ultimul an, multi dintre ei urmand calea strainatatii.

"Numarul pneumologilor in Romania este in scadere, asa cum este in scadere si cifra doctorilor in general. Peste 100 de penumologi au plecat din tara si chiar de la noi din Institut (Institutul de Pneumologie Marius Nasta, n.red.), pentru ca in strainatate sunt alte facilitati financiare. Pierderea acestor medici rezidenti este ingrijoratoare, la fel ca orice pierdere a personalului medical din alte specialitati. In momentul de fata este greu sa acoperim posturile pe care ni le dorim si nivelul pe care il dorim", a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, cu ocazia unei conferinte de presa in cadrul careia a anuntat ca unul din 10 romani cu varsta de peste 40 de ani sufera de BPOC.

Trei medici fac 10.000 de bronhoscopii pe an la Marius Nasta

Medicul spune ca presiunea asupra doctorilor este foarte mare. A dat ca exemplu institutia in care lucreaza, unde se fac 10.000 de bronhoscopii intr-un an.

"Institutul national filtreaza toate cazurile de bronhoscopie severa. Trei medici fac 10.000 de bronhoscopii intr-un an, ceea ce este foarte mult. Prin comparatie, in Anglia sau in Franta un pneumolog face maximum cinci bronhoscopii pe zi. Faceti diferenta si veti vedea care este presiunea pe care o simt pneumologii romani", a tinut sa precizeze prof. Mihaltan.

Chiar daca numarul penumologilor este mare comparativ cu alte specialitati medicale, acestia sunt concentrati indeosebi in centrele universitare din Romania. Totusi, nu exista vreun judet in care sa nu existe specialisti in pneumologie. Cu toate acestea, BPOC-ul este o boala subdiagnosticata.

Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Romana de Pneumologie, cercetare care a cuprins peste 9.600 de pacienti si care s-a derulat in perioada iulie - august 2011, foarte putini sunt cei care ajung in zona de diagnostic confirmat.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/miofilinul-supraprescris-romania_6087/

lauff lautf laurf