Agentia Nationala a Medicamentului vrea sa devina institutie autonoma
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este prima institutie care afla atunci cand sunt probleme cu un anumit medicament. In prezent, ANMDM functioneaza cu 300 de persoane, desi ar mai avea nevoie de inca 50 de oameni bine pregatiti in toate departamentele pe care le are in subordine. Mai mult decat atat, dr. Marius Savu a solicitat si un buget corespunzator astfel incat institutia pe care o conduce sa functioneze la parametri normali.
"Am putea face mai mult daca am fi suficienti oameni. Am solicitat doua lucruri - sa ni se modifice legea de functionare pentru a deveni autonomi, dar si sa primim mai multe fonduri pentru a putea face angajari. Interes exista, sunt medici tineri si farmacisti care au mai colaborat cu noi si care ar fi dispusi sa vina la ANMDM", a declarat dr. Marius Savu (foto), presedintele ANMDM.
Institutia vrea sa se implice alaturi de celelalte organisme ale Ministerului Sanatatii in evitarea crizelor cauzate de lipsa medicamentelor. De fapt, cei din ANMDM sunt primii care afla daca sunt sau nu probleme cu un anumit medicament. In plus, ANMDM vrea sa faciliteze venirea pe piata a unor fabrici de medicamente, eliminand din birocratia actuala.
"Sunt foarte multe fabrici dezvoltate in Korea de Sud, spre exemplu, care nu prea se gandesc sa vina in Romania, in conditiile in care stiu ca au de asteptat trei ani pentru o autorizatie. Situatia ar putea fi diferita daca ar exista un sprijin si o prioritizare pe medicamente care sunt mai putin prezente la noi. Vrem sa asiguram acestor fabrici un acces mai facil, bariera birocratica sa fie cat mai redusa, si sa putem avea niste proceduri semnal si de urgenta in zona accesibilitatii la medicamente", a continuat dr. Savu.
Exportul paralel de medicamente - 700 milioane de euro in 2012
Un alt obiectiv al ANMDM este sa aiba mai multa vizibilitate in zona exportului paralel, cu toate ca este o activitate legala in cadrul Uniunii Europene, incurajata chiar de catre Comisia Europeana.
In Romania, exportul paralel de medicamente este in crestere. Daca in 2010, comertul paralel ajungea la 400 de milioane de euro, in 2011 suma a ajuns la 500 de milioane de euro. Specialistii au estimat ca la finalul anului 2012, exporturile paralele vor ajunge la 700 de milioane de euro, trendul nefiind unul sanatos pentru piata farmaceutica de la noi din tara.
"Nu putem bloca exporturile sau importurile. Jurisprudenta UE ne impune anumite reguli, una dintre ele fiind aceea ca produsele trebuie livrate in cantitati normale. Am ales, prin lege, sa stabilim cel mai mic pret din 12 tari. Evident ca este o tentiatie de a lua medicamente din Romania si a le duce in Germania, spre exemplu", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Producatorii de medicamente pot fi obligati sa aprovizioneze intai piata romaneasca
Singura autoritate care ar putea tine socoteala exporturilor paralele de medicamente este ANMDM. Totusi, pentru exportul paralel nu se solicita declaratie de export, aceasta fiind supusa avizarii institutiei numai cand medicamentele se trimit in tari terte, in afara Uniunii Europene.
"Vrem ca producatorii de medicamente sa anunte ce si unde trimit, nu ca sa ii restrictionez, ci ca sa stiu de ce lipsesc anumite medicamente de pe piata. De pilda, am sti daca un medicament lipseste din farmacii pentru ca este exportat masiv in Germania sau pentru ca nu se mai produce. Iar daca este exportat in Germania, sa existe reglementari prin care producatorii sa aiba obligatia de a asigura in primul rand piata romaneasca", a tinut sa precizeze dr. Marius Savu.
Presedintele ANMDM sustine ca nimeni nu cunoaste cifra exacta a exporturilor paralele intrucat nu exista obligativitatea raportarii. Incepand cu 2013, raportarea va deveni oligatorie data fiind intrarea in vigoare a Directivei de Contrafacere.
"Trebuie sa ai transparenta totala pe circuit", a conchis dr. Marius Savu, presedintele ANMDM.
Exportul paralel, desi este permis pe intreg teritoriu al Uniunii Europene prin prisma liberei circulatii a bunurilor, limiteaza accesul pacientilor romani la tratament.
Autor: Claudia Spridon