Imprimare

Reteta electronica a devenit obligatorie de la 1 ianuarie

Incepand din 1 ianuarie 2013, prescriptia electronica a devenit o obligativitate a furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale. Prescriptia electronica va fi utilizata in exclusivitate atat in format "online", cat si "offline la cabinet" si "offline la domiciliu", se arata intr-o informare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Conform legislatiei in vigoare toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa se alinieze cerintelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice pana la data de 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale", se mentioneaza in comunicat.

Pana astazi inclusiv, CNAS si casele de asigurari de sanatate au stabilit un serviciu de permanenta - suport suplimentar, prin care sunt oferite informatii primare furnizorilor pentru SIUI-SIPE, astfel incat eventualele probleme care apar sa fie rezolvate. Puteti consulta lista AICI.

Pana pe 17 decembrie, medicii au prescris peste 5,5 milioane de retete electronice, cele mai multe dintre ele fiind prescrise de cei din Bucuresti, Dolj si Brasov.

Totodata, si cardul de sanatate a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani. Conform CNAS, cardul va contine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator.

Cardul va permite atat identificarea calitatii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corecta a fondului de asigurari sociale de sanatate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cat si accesul medicilor de familie si medicilor de urgenta la o serie de date medicale cu risc vital ale pacientilor.

Potrivit medicului sef al CNAS, dr. Marius Filip, documentul va putea fi utilizat abia din 2014, moment in care Romania va fi singura tara din lume care va avea implementat sistemul informatic unic integrat la scara nationala. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/reteta-electronica-devenit-obligatorie-1-ianuarie_6113/

lauff lautf laurf