Opt milioane de lei, investiti in reabilitarea Institutului Cantacuzino
Ministerul Sanatatii va investi opt milioane de lei in reabilitarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de institutie.
Conform ministrului Eugen Nicolaescu, banii sunt suficienti pentru finalizarea lucrarilor restante pentru linia de fiolaj si dobandirea GMP.
"In proiectul de buget, am alocat o suma importanta pentru finalizarea lucrarilor de investitie incepute la institut. Conducerea unitatii m-a asigurat ca, in 6 luni, cu acesti bani, va avea posibilitatea sa finalizeze lucrarile restante pentru pentru linia de fiolaj si dobandirea GMP", a explicat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
In plus, Nicolaescu a precizat ca se vor aloca alte doua milioane de lei pentru preluarea unei sectii de vaccinuri de la Iasi.
"Sectia este in prezent nefunctionala. Analizam posibilitatea de a transfera aceasta sectie la Bucuresti, astfel incat institutul sa devina independent in productia principalelor tipuri de vaccinuri si sa inceapa exportul", a mai spus ministrul Sanatatii.
Anul acesta Ministerul Sanatatii isi propune sa achizitioneze 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, iar daca linia de productie de la Institutul Cantacuzino va fi functionala, exista posibilitatea ca aceste produse sa fie achizitionate mai ieftin decat pretul pietei.
Reorganizarea Institutului Cantacuzino - un obiectiv al noului ministru
Un obiectiv important al noului ministru il constituie reorganizarea Institutului National de Cercetare –Dezvoltare Cantacuzino si, in special, la identificarea fondurilor necesare pentru finalizarea investitiei la aceasta unitate.
"In anul 2013 vom face programe si proiecte si vom pregati o serie de documente pentru atragerea fondurilor suplimentare in sistem. Romania trece printr-o perioada dificila, resursele sunt limitate si fiecare ban trebuie chibzuit si folosit unde este necesar", a declarat ministrul Sanatatii in urma cu cateva saptamani.
In luna octombrie 2012, premierul Victor Ponta sustinea ca problema Institutului Cantacuzino va fi rezolvata.
"Asta inseamna ca cercetarea si dezvoltarea raman autonome, sustinute de catre Ministerul Sanatatii, iar productia va fi manageriata de cei de la Antibiotice Iasi, acolo unde statul are participatie majoritara si asa va ramane, fiindca nu va vinde niciodata acele actiuni. Antibiotice Iasi a fost si este producatorul roman cu cele mai bune rezultate, pe profit, este o societate la care statul are participare deci avem control", a declarat Victor Ponta.
Este important, a adaugat premierul in octombrie, ca vaccinurile sa fie in continuare produse in Romania, la un pret diferit de ceea ce se importa.
Reamintim ca vaccinarea antigripala a costat Ministerul Sanatatii 11 milioane de lei, bani cu care au fost achizitionate 1 milion de vaccinuri, oferite cu precadere grupelor de risc prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, dar si al unitatilor sanitare cu paturi.
Autor: Claudia Spridon