Imprimare

Bunele practici din sectorul farma, definite de EFPIA

Federatia Europeana a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA) a aprobat in cadrul unei intalniri din luna decembrie versiunea finala a unui document ce contine o serie de principii care promoveaza buna guvernare in sectorul farmaceutic.

Conform documentului, aderarea la principii precum buna guvernare, etica si transparenta are un impact pozitiv asupra politicilor si practicilor din sanatate, beneficiile majore fiind asupra pacientului.

Unul dintre obiectivele acestei liste intocmite de EFPIA este acela de a asigura pacientilor atat tratamentul potrivit, cat si informatiile de care are nevoie.

Documentul va sta la baza dezvoltarii unor coduri de practica la nivel national

Un alt obiectiv al documentului este stabilirea unei legaturi intre actorii din sistemul de sanatate, legatura bazata pe incredere reciproca dar si pe transparenta.

"Lista principiilor directoare acopera o serie de principii generale si de valori pentru toate partile interesate. Documentul va putea sta la baza dezvoltarii unor coduri de practica la nivel national, acolo unde este cazul", se arata in document, unde informatia este structurata in 10 mari capitole.

In ceea ce priveste transparenta in industria farmaceutica, companiile ar trebui sa fie transparenta referitor la tranzactiile financiare. Companiile, se arata in ghid, trebuie sa livreze informatii relevante, calitative si transparente autoritatilor.

Relatia dintre companiile farma si medici este, de asemenea, dezbatuta in cadrul documentului. Potrivit listei, conflictul de interese trebuie evitat.

"Este important ca relatia dintre profesionistii din sanatate si companii sa fie dezvaluita in momentul in care medicii publica sau fac diverse declaratii in publicatii medicale sau non medicale. De asemenea, este esential ca profesionistii din sistem sa dezvaluie tipul relatiei pe care o are cu compania in momentul in care vorbeste despre aceasta sau despre produsele ei".

In ceea ce priveste autoritatile, ele joaca un rol major in stabilirea principiilor unei bune guvernari, prin crearea unui mediu transparent in care toti cei interesati sa aiba acces la informatii relevante si adecvate.

Trialurile clinice sunt extrem de importante, insa, conform documentului, rezultatele acestora trebuie comunicate onest. Prin urmare, toate rezultatele vor fi comunicate, indiferent daca sunt favorabile sau nefavorabile.

Sunt probleme cu unele studii si ele tin de acordul informat

In cadrul conferintei "Transparenta in medicina", organizata de Colegiul Medicilor din Romania si Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), cei prezenti au discutat despre studiile efectuate pe subiecti umani.

"Sunt probleme cu unele studii si ele tin de acordul informat, astfel ca sunt ingrijorat de acuzatiile ca nu a existat un acord informat. Pentru o firma farmaceutica, studiile trebuie sa indeplineasca cerintele FDI sau EMA. Ei sunt cei care testeaza daca aceste criterii sau conditii s-au respectat indiferent daca studiile au avut loc in Romania sau alte tari", a declarat in octombrie dr. Otmar Kloiber, secretarul general al Asociatiei Medicale Mondiale.

Printre invitatii straini ai evenimentului s-au numarat secretarul general al Asociatiei Medicale Mondiale, dr. Otmar Kloiber, dar si presedintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), dr. Konstanty Radzivill.

Autor: Claudia Spridon

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/bunele-practici-sectorul-farma--definite-efpia_6116/

lauff lautf laurf