Peste 2 milioane de retete electronice au fost deja eliberate
Peste 9 milioane de retele in format electronic au fost prescrise din 1 iulie 2012, momentul in care a fost initiata reteta electronica, si pana in prezent. Totodata, de la inceputul acestui an au fost prescrise aproximativ 2,5 milioane de retete electronice, din care 2 milioane au fost deja eliberate.
Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din cele 9 milioane de retete, numai 158.328 de retete au fost prescrise offline la cabinetele medicale, in timp ce 15.148 au fost prescrist tot offline, insa la domiciliul pacientilor.
"Cresterea continua a indicatorilor si faptul ca 96% dintre medicii de familie au prescris deja retete electronice ne indreptateste sa consideram implementarea acestui program un succes. Prescriptia electronica va ramane un moment de referinta pentru asigurarile sociale de sanatate romanesti. Putem spune ca este primul pas dintr-o serie intreaga care pune lucrurile in ordine, in folosul pacientilor", a declarat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS.
Potrivit CNAS, 93,86% din cei 11.230 de medici de familie inregistrati in Sistemul Informatic Unic Integrat prescriu deja in mod constant retete electronice (96% din total au eliberat cel putin o reteta), in timp ce 91,57% din cei 4.356 de furnizori de servicii farmaceutice elibereaza constant acest tip de retete.
"Deja ne concentram pe urmatorii pasi, cum este Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate. L-am lansat sub forma unui program pilot la Arad pe 19 decembrie 2012, iar din februarie 2013 incepe a 2a etapa care va viza cei 10.503 pacienti inclusi in programul national de dializa", a explicat presedintele CNAS.
Conform acestuia, scopul este ca toti asiguratii la nivel national sa se prezinte la medic cu acest card electronic, pe baza caruia se vor prescrie si elibera retete electronice.
Prin urmare, spune presedintele CNAS, vor fi eliminate si suspiciunile din sistem.
"Unul dintre obiectivele mandatului meu il reprezinta implementarea cu succes a acestor programe care vor face ordine in sistem si vor garanta ca banii platiti de asigurat sunt folositi numai in folosul sau, ducand la cresterea calitatii si eficientei in asistenta medicala. Pacientul asigurat are garantia ca nu se pot face decontari de servicii medicale fictive in numele lor", a conchis medicul.
Reamintim ca reteta electronica este un proiect demarat de dr. Marius Filip, fostul medic sef al CNAS. Acesta a fost inlocuit astazi din functie cu dr. Rodica Costinea.
Autor: Claudia Spridon
Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/2-milioane-retete-electronice-eliberate_6125/