Noul mod de decontare al medicamentelor, stabilit in CoCa 2013
Noul Contract Cadru, act normativ care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu luna martie 2013, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii. Documentul aduce o serie de noutati in sistemul medical romanesc.
Referitor la termenele de decontare a medicamentelor, Contractul cadru stabileste ca plata va fi efectuata intr-un interval de pana la 60 de zile calendaristice de la data validarii facturilor, procedura care se va realiza in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii lor.
Contractul cadru reglementeaza si modalitatile prin care calitatea de asigurat poate fi verificata, prin mentionarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, care desi va fi distribuit in 2013, va putea fi utilizat de catre cei ce intra in posesia lui abia de la anul.
Potrivit oficialilor, actualul proiect de act normativ imbunatateste accesul asiguratilor la serviciile medicale si la medicamente. Totodata, se mai arata in nota de fundamentare, proiectul imbunatateste utilizarea fondurilor aprobate cu destintatia servicii medicale, medicamente cu sau fara contributie personala si dispozitive medicale.
Conform noului contract cadru, a fost modificat raportul dintre procentul alocat din fondul asistentei medicale primare pentru plata per capitale si cel alocat pentru plata per serviciu. Prin urmare, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru serviciile oferite.
Totodata, se arata in proiectul de act normativ, numarul de puncte in functie de serviciile medicale efectuate, raportate si validate va fi ajustat in functie de de gradul profesional al medicului de familie. In plus, valoarea punctului pentru plata per capita va fi inalouit cu o valoarea minima garantata. De asenenea, actul normativ in dezbatere publica introduce o noua modalitate de plata: plata pe serviciu prin tarif exprimat in lei.
Nivelul minim al coplatii - 5 lei. Nivelul maxim - 10 lei
Documentul mai prevede introducerea coplatii in spitale, nivelul minim al acesteia fiind stabilit la 5 lei, in timp ce nivelul maxim a fost stabilit la 10 lei, dupa cum au declarat in ultimele zile oficialii din Ministerul Sanatatii, de la Guvern, dar si reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International.
"Valoarea coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administratie al unitatii sanitare cu paturi [...] Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii care se acorda persoanelor asigurate facultativ".
Exista si exceptii. Printre acestea se numara serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihici, serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata, etc.
Potrivit actului normativ, furnizorii de servicii medicale nu pot incasa o alta plata din partea asiguratoului pentru serviciile pentru care se incaseaza coplata, in timp ce persoanele scutite de la coplata (categoriile au fost deja anuntate de MS), vor fi nevoite sa faca dovada faptului ca se incadreaza in respectiva categorie.
Nerespectarea oricareia dintre obligatiile unitatilor sanitare cu paturi prevazute in contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate atrage aplicarea unor sanctiuni pentru luna in care s-au inregistrat aceste situatii. Astfel, la prima constatare va fi retinuta o suma calculata prin aplicarea unui procent de unu la suta la valoarea de contract aferenta lunii respective, la a doua constatare va fi aplicat un procent de trei la suta la valoarea de contract lunara, iar la a treia constatare si la urmatoarele dupa aceasta va fi retinuta o suma calculata prin aplicarea unui procent de noua la suta la valoarea de contract lunara, se mai arata in proiectul de act normativ.
Autor: Claudia Spridon