Imprimare

Producatorii de medicamente saluta decizia Curtii Constitutionale privind taxa clawback

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) saluta decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de a admite neconstitutionala masura de includere a TVA in baza impozabila la plata taxei clawback, anunta Agerpres.

Decizia Curtii privind OUG 77/2011 este considera un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice, intrucat s-ar fi aplicat o dubla impozitare pe medicamente.

Potrivit unui comunicat, APMGR a atras atentia in nenumarate randuri asupra faptului ca actuala forma a taxei clawback este incorecta, nesustenabila si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restrictionarea accesului pacientilor la tratament farmaceutic la preturi accesibile.

Mai multe companii producatoare de medicamente generice au contestat in instanta aceasta contributie, invocand caracterul neconstitutional al modului in care este definita baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplica producatorilor de medicamente, dar se calculeaza la pretul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor si pana de curand valoarea TVA.

"Solutia Curtii Constitutionale este nu numai corecta, ci si oportuna, deoarece vine dupa un lung sir de demersuri pe care noi le-am facut cu buna credinta, dar care nu au fost cu adevarat intelese de autoritati. (...) Ne confruntam cu aceleasi date eronate transmise de CNAS care difera semnificativ de volumele de vanzari inregistrate de companii, termenele de decontare depasesc 300 de zile, in timp ce taxa se achita trimestrial, iar prin folosirea pretului de raft al medicamentelor ca baza de calcul a taxei, producatorii de medicamente generice sunt obligati sa achite cu pana la 30% mai mult", a declarat Dragos Damian, Presedintele Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

De asemenea, companiile producatoare de medicamente doresc o noua forma a taxei clawback, care sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 de lei, in acest fel inlesnind accesul populatiei la medicamente de baza.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/producatorii-medicamente-saluta-decizia-curtii-constitutionale-privind-taxa-clawback_6135/

lauff lautf laurf