Imprimare

Sistemul farmaceutic din Romania este subfinantat

Piata farmaceutica din Romania poate deveni tinta achizitiilor de catre companiile big pharma, intrucat nu poate stabili, in anii care urmeaza, modalitati noi de dezvoltare a business-ului, din cauza subfinantarii si a unei lipse de companii interesate pentru achizitii, se anunta intr-un raport emis de Ernst & Young, denumit "Closing the gap? Big pharma's growth challenge and implications for deals".

Specialistii care au intocmit raportul explica faptul ca pe fondul stagnarii pietelor dezvoltate, la care se adauga incetinirea cresterii pietelor emergente, sursele de crestere organica devin nesigure. in consecinta, Conform indexului Ernst & Young Firepower, publicat in ianuarie 2013 si raporului raportul Ernst & Young, multe companii din big pharma isi vor accelera cautarea de companii-tinta pentru a face achizitii complementare in 2013, fara sa urmareasca o crestere organica. Tendintele din acest an se vor axa pe mai multe dez-investitii si offshore, dar si pe tranzactii in pietele emergente.

Companiile big pharma, cele care ies la achizitii in pietele emergente in vederea cresterii lor, se afla in top 16 cele mai mari companii farmaceutice dupa venituri Statele Unite, Europa si Japonia. Potrivit lui Bogdan Tenu, Senior Manager in cadrul departamentului de Asistenta in tranzactii al Ernst & Young Romania, piata farmaceutica din Romania nu face parte din acel top.

Comparand estimarile analistilor in legatura cu veniturile big pharma din urmatorii trei ani si prognoza de crestere a pietei farmaceuticelor realizata de IMS Health, raportul Ernst & Young estimeaza ca ecartul de crestere va atinge aproximativ 100 de miliarde de dolari pana in 2015. Acest ecart indica faptul ca firmele big pharma vor avea nevoie de venituri aditionale de 100 de miliarde de dolari in 2015 doar pentru a tine pasul cu cresterea pietei.

in acelasi timp, capacitatea big pharma de a incheia tranzactii este pusa sub semnul intrebarii de resursele diminuate ale acestor companii si de competitia din ce in ce mai intensa cu companiile mari de biotech si companiile farmaceutice specializate pentru active atractive.

"Faptul ca resursele multor companii <big pharma> sunt din ce in ce mai limitate, ca si nevoia unor achizitii prudente pentru a face fata ecartului imediat de crestere vor conduce la o selectie si mai atenta a companiilor care vor face obiectul achizitiilor", a explicat Tenu.

Ernst & Young a introdus Indexul Firepower tocmai pentru a masura capacitatea companiilor din industria farmaceutica, in functie de soliditatea bilanturilor si de capacitatea de a finanta tranzactii. Conform analizelor Ernst & Young, capacitatea financiara a companiilor din industria farmaceutica de a realiza tranzactii a scazut cu 23% intre 2006 si 2012.

Firma de servicii profesionale la nivel global Ernst & Young are 167.000 de angajati in 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. in Romania, Ernst & Young a fost infiintat in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/sistemul-farmaceutic-romania-subfinantat_6141/

lauff lautf laurf