Imprimare

Retete standardizate pentru toate tarile membre UE, din octombrie

Principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania sunt finantarea insuficienta si accesul dificil al pacientilor la tratament, a reliefat Nela Pavaloiu, presedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare,la conferinta cu tema "Sistemele de sanatate: propuneri inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriase dintre Romania si Uniunea Europeana", anunta Agerpres.

Neajunsurile sistemului sanitar ar putea sa-si gaseasca rezolvarea prin introducerea pachetului de servicii medicale de baza si a unei retete standardizate pentru toate tarile membre, care sa le permita pacientilor romani sa-si procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.

Europarlamentarul Petru Luhan a semnalat ca romanii au cel mai mult de suferit dintre toti pacientii din tarile Uniunii Europene, din cauza faptului ca listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lunga perioada inregistrata intr-un stat membru.

El a precizat ca exista o directiva la nivel european care va obliga statele membre sa standardizeze retetele de prescriere a medicamentelor.

"In contextul actual, diversitatea prescriptiilor medicale din intreaga Uniune Europeana a condus la aceasta necesitate si Comisia Europeana a elaborat aceasta directiva, astfel incat o reteta prescrisa in Romania sa poata fi valabila in orice alta tara din Uniunea Europeana", a subliniat Petru Luhan.

Directiva europeana trebuie sa intre in vigoare in luna octombrie a acestui an si prevede decontarea retetelor in oricare tara membra a UE. In cazul Romaniei, decontarea retetelor compensate se face la nivelul de decontare din tara.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/retete-standardizate-tarile-membre-ue--octombrie_6149/

lauff lautf laurf