Imprimare

A inceput perioada de inscriere pentru examenul de farmacist specialist

Ministerul Sanatatii organizeaza la data de 17 aprilie 2013 examen pentru obtinerea titlului de specialist, pentru medicii, medicii dentisti si farmacistii care finalizeaza pregatirea curriculara pana la data de 30 aprilie 2013, cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, cu modificarile si completarile ulterioar, se arata in publicatia de examen.

Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti din reteaua de asistenta medicala vor depune dosarele de inscriere la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, in perioada cuprinsa intre 4 martie 2013 si pana la data de 20 martie 2013, inclusiv.

Tot in aceeasi perioada, cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, precum si specialistii aflati la a doua specialitate in regim cu taxa, vor depune dosarele de inscriere la sediul Ministerului Sanatatii din str. George Vraca, nr.9, sector 1, Bucuresti. La sediul Ministerului Sănătăţii din str.Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1 vor depune dosarele de inscriere medicii, medicii dentisti si farmacistii care au efectuat specializare prin Ministerul Educatiei Nationale.

Examenul se va desfasura in centre universitare medicale care asigura pregatirea pentru toate modulele teoretice si baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice din curriculumul de pregatire, cu exceptia specialitatii medicina de urgenta pentru care examenul se va desfasura numai in centrele universitare Bucuresti si Targu Mures. Pentru sustinerea examenului de specialist rezidentii pot opta numai pentru unul din centrele universitare in care au efectuat pregatirea.

Tematicile dupa care se vor desfasura examenele in aceasta sesiune au fost publicate in “Viata Medicala” incepand cu nr. 10/9 martie 2001, cu exceptia specialitatilor: Alergologie si imunologie clinica aprobata in luna martie 2012 si publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii, Anatomie patologica- aprobata in anul 2011 si publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii, Chirurgie orala si maxilo-faciala si chirurgie dento-alveolara – revizuite si publicate in“Viata Medicala” in iulie 2009, endocrinologie publicata in „Viata Medicala” nr.4/25 ian.2002, farmacie clinica si laborator farmaceutic, revizuite si publicate in „Viata Medicala” nr.31/31.07.2009, Radiologie si imagistica medicala –revizuita si publicata in “Viata Medicala” nr. 45/7 nov.2003 si ortopedie pediatrica revizuita si publicata in „Viata Medicala” nr.21/27 mai 2005.

Pentru specialitatea expertiza medicala a capacitatii de munca examenul se va desfasura dupa tematica aprobata in anul 2009 iar medicii rezidenti confirmati in specialitatea otorinolaringologie vor sustine examenul dupa tematicile publicate in anul 1993. Pentru specialitațile endodontie, paradontologie si protetica dentara tematicile au fost aprobate in anul 2012 si sunt postate pe site-ul www.ms.ro.

Pentru toate specialitatile cu exceptia specialitatii Medicina de urgenta, examenul de specialist are urmatoarele probe:
a) proba scrisa, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, cu durata de trei ore;
b) probe clinice/practice, conform tematicilor fiecarei specialitati.

Pentru specialitatea medicina de urgenta examenul se va sustinut conform Metodologiei aprobata prin Ordinul Comun MS și MECTS nr.1333/6556/2012. Examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist in medicina de urgenta se va desfasura in centrele universitare Bucuresti - Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Targu Mures - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si va avea urmatoarele probe:
a) Proba scrisa se desfasoara in prima zi a perioadei anuntate pentru desfasurarea examenului de obtinere a titlului de medic specialist.Proba scrisa se va desfasura concomitent si va incepe la aceeasi ora in ambele centre de examinare. Testele utilizate in cele doua centre de examinare vor fi identice. Proba scrisa va consta dintr-un test de tip grila cu 250 de intrebari cu raspunsuri multiple. Durata probei scrise este de 4 ore. Candidatii care au sustinut si au promovat proba scrisa intr-o sesiune anterioara, dar au fost respinsi la examen din cauza rezultatelor la probele clinice/practice, vor sustine numai aceste probe, luandu-se in considerare punctajul de promovare al probei scrise anterioare, pentru urmatoarele 3 sesiuni ordinare de examen de specialitate, dupa promovare.
b) Proba clinica teoretica
c) Proba practica se desfasoara utilizand simulatoare de pacient.

Candidatul va fi confirmat specialist daca promoveaza cu minim nota 7,00 fiecare proba a examenului.

Informatii suplimentare se pot obtine de la directiile de sanatate publica si de la Ministerul sanatatii.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/inceput-perioada-inscriere-examenul-farmacist-specialist_6155/

lauff lautf laurf