Distribuitorii farma: Reducerea termenelor de plata ar trebui sa se faca gradual
Reducerea termenelor de plata in domeniul Sanatatii ar trebui sa se faca gradual pentru toate datoriile din sistem si nu imediat, doar pentru facturile emise dupa 16 martie a.c. considera reprezentantii Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (A.D.R.F.R.).
Intr-un comunicat remis presei, A.D.R.F.R. saluta intentia Guvernului de a reduce termenele de plata din domeniul Sanatatii, insa considera ca solutia asumarii unui termen de plata de 60 de zile pentru noile plati, lasand datoriile actuale, in valoare de peste 1 miliard euro, sa fie onorate la termene de peste 300 de zile nu reprezinta o alternativa de dorit pentru distribuitorii si retailerii de medicamente.
Resursele financiare identificate la nivel guvernamental pentru reducerea termenelor de plata ar trebui sa fie utilizate pentru reducerea termenelor de plata aferente intregii datorii existente, la un nivel de onorare care sa se situeze initial la 210 zile (termen contractual asumat in prezent) si, ulterior, gradual, la un nivel mai scazut.
“Noi solicitam respectarea, intr-o prima etapa, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile fata de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot soldul inregistrat in acest moment, si nu diferentiat in functie de momentul emiterii – inainte sau dupa luna martie 2013. Practic, simpla angajare pe directia reducerii reale a termenelor de plata reprezinta din punctul nostru de vedere un angajament concret, mult mai relevant decat angajamentul implementarii unei Directive aproape imposibil de respectat in prezent pentru Romania”, a declarat Robert Popescu, Presedintele A.D.R.F.R.
Incepand cu mijlocul lunii martie, intra in vigoare o Directiva Europeana emisa de Comisia Europeana in urma cu 2 ani, in care se impune statelor membre sa reduca termenele de plata a facturilor din sanatate la 30 de zile, iar Romania este printre tarile care vor trebuie sa se supuna acestei legi. Termenul de intrare in vigoare a Directivei 2011/7/UE, emise in urma cu doi ani, este de 12 martie, iar din moment ce Romania nu a cerut derogare de la termen, desi inregistra inca de pe atunci datorii foarte mari, va trebui sa aplice legea la termenul stabilit.
In conditiile in care respectarea Directivei 2011/7/UE la nivelul intregii economii romanesti este cel putin improbabila, daca nu imposibila, si stiind ca alte tari europene, cu o economie mai puternica decat a tarii noastre au declarat deja ca nu pot implementa Directiva, distribuitorii si farmacistii de lant considera ca o abordare prudenta si pragmatica este preferabila unui efort de neinteles pentru achitarea unor facturi inca neemise, pe fondul existentei unor arierate semnificative in sistem.
“Implementarea graduala a noilor termene de plata pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele inregistrate dupa 16 martie a.c., este solutia viabila si potrivita atat pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate in fata organismelor internationale, cat si pentru evitarea tensionarii unui sistem farmaceutic care, in ciuda problemelor cu care se confrunta, functioneaza si nu inregistreaza in prezent blocaje in livrarile cu medicamente. Sustinem reducerea graduala a termenelor de plata, cu mentionarea acestora in contractul – cadru ce urmeaza a fi semnat pentru perioada 2013 – 2014, urmat de reduceri ulterioare confirmarii faptului ca aceste termene pot fi respectate”, mentioneaza Robert Popescu.
A.D.R.F.R. subliniaza faptul ca promisiuni de plata foarte agresive pot genera asteptari nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, in special din zona productiei de medicamente, care, daca nu vor fi onorate, risca sa conduca la posibile blocaje in aprovizionarea cu medicamente catre piata, cu toate consecintele negative ce decurg pentru pacienti.
Directiva Europeana 2011/7/2011
Termenele in care se efectueaza majoritatea tranzactiilor comerciale in spatiul UE variaza in functie de fiecare tara in parte, furnizorul sau prestatorul avand posibilitatea de a acorda clientilor termene diferite pentru achitarea facturii.Insa acest model nu este profitabil pentru producatori sau furnizori.
Clientii au tendinta de a impinge termenele-limita cu mult peste cele prevazute in contracte, iar producatorii si furnizorii nu primesc niciodata banii la timp.In acest context, Comisia Europeana a hotarat, in 2011, emiterea unei Directive care impune tuturor statelor membre sa reduca termenele de plata a facturilor la doar 30 de zile. In acest context legal nou, facturile vor trebui platite in maximum 60 de zile.
Legea se va aplica doar la facturile emise dupa data de 12 martie, cand intra in vigoare directiva. Mediul de afaceri va fi cel care va avea cel mai mult de beneficiat, deoarece reprezentatii acestuia vor avea posibilitatea de a aplica o penalitate minima directa, de 40 de euro, pentru orice factura neonorata la termen, plus de a solicita daunele impuse in clauzele contractuale.
Directiva europeana vizeaza absolut toate platile facute ca remuneratie pentru tranzactii comerciale intre autoritati publice si intreprinderi, precum si pe cele realizate doar intre intreprinderi.
Exista si cateva exceptii. De la Directiva se pot sustrage:
- datoriile care fac obiectul unor proceduri de insolventa instituite impotriva debitorului;
- tranzactiile cu consumatorii;
- dobanzile pentru alte plati;
- procedurile care au ca obiectiv reesalonarea datoriei.