Imprimare

CCR: motivarea deciziei privind taxa de clawback

Aplicarea taxei de clawback la o alta taxa este contrara prevederilor constitutionale referitoare la asezarea justa a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA in valoarea totala a vanzarilor de medicamente in raport cu care se calculeaza aceasta este neconstitutionala, sustine Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), citata de Agerpres.

CCR a publicat miercuri, 6 martie, motivele pentru care a decis pe 5 februarie ca este neconstitutionala sintagma ''care include si taxa pe valoarea adaugata'' din Ordonanta de urgenta a Guvernului referitoare la taxa clawback.

"Curtea constata ca, in virtutea principiului general valabil in materie fiscala, impozitele si taxele se aplica asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu si asupra celorlalte impozite, or aplicarea taxei de clawback la o alta taxa este contrara prevederilor constitutionale referitoare la asezarea justa a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea taxei pe valoarea adaugata in valoarea totala a vanzarilor de medicamente in raport cu care se calculeaza taxa de clawback este neconstitutionala, urmand ca exceptia de neconstitutionalitate sa fie admisa sub acest aspect", se arata in motivarea CCR.

Curtea observa ca dispozitiile alin.(5) al art.31 stabilesc, in mod expres, ca prin valoarea vanzarilor, in sensul celor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.77/2011, se intelege valoarea medicamentelor suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, care include si taxa pe valoarea adaugata.

Contributia trimestriala reprezinta, asadar, un procent aplicat nu numai asupra pretului in sine al medicamentelor, ci si asupra taxei pe valoare adaugata aplicata pretului medicamentelor, ceea ce echivaleaza cu un impozit la impozit", mai spun judecatorii constitutionali.

Pe 5 februarie, plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate ridicata de SC Labormed Pharma SA cu sediul in Bucuresti, in dosarul nr.5121/2/2012 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ''care include si taxa pe valoarea adaugata'' din cuprinsul art.3 indice 1 alin.(5) al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2011, astfel cum a fost completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.110/ 2011, este neconstitutionala.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Curtea a avut in vedere un principiu general valabil in materie fiscala, potrivit caruia "impozitele si taxele se asaza asupra materiei impozabile - venituri sau bunuri, nu si asupra celorlalte impozite".

In opinia CCR, taxa de clawback, astfel cum a fost reglementata prin art.3 indice 1 din OUG 77/2011, introdus prin OUG 110/2011, urma a se calcula prin aplicarea unui procent ''p'' asupra valorii ''consumului de medicamente'' suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, consum aferent vanzarilor fiecarui platitor (detinator de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor), in valoarea vanzarilor fiind inclusa si taxa pe valoarea adaugata, incepand cu trimestrul I al anului 2012.

"Este de retinut si faptul ca in urma modificarilor aduse prin Ordonanta Guvernului nr.17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetar, legiuitorul a stabilit in mod explicit ca formula de calcul nu include si taxa pe valoarea adaugata, incepand cu trimestrul IV al anului 2012, revenind la solutia legislativa anterioara modificarii aduse prin OUG 110/2011", mai mentioneaza Curtea.

CCR arata ca textul de lege este: "(5) Prin valoarea vanzarilor, in sensul alin. (1)-(3), se intelege valoarea medicamentelor suportate, potrivit legii, din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, care include si taxa pe valoarea adaugata".

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/ccr-motivarea-deciziei-privind-taxa-clawback_6156/

lauff lautf laurf