Imprimare

Medicamentele supuse monitorizarii vor fi inscriptionate cu un triunghi inversat

Un triunghi inversat marcat in prospect va semnala, incepand din luna septembrie, medicamentele supuse unei monitorizari aditionale din partea autoritatilor, potrivit unei decizii anuntate pe 7 martie de Comisia Europeana, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"Simbolul este usor de recunoscut" de pacienti si de personalul sanitar si va ajuta la obtinerea mai multor informatii despre "posibilele efecte secundare ale unui medicament", explica, intr-un comunicat, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Bruxelles-ul considera importanta o mai mare implicare a pacientilor in studierea efectelor secundare, fapt pentru care prospectele medicamentelor vor include si un text prin care se cere sa se comunice - prin intermediul sistemelor de informare nationale - orice reactie adversa neasteptata.

Medicamentele care vor avea in prospect acest triunghi inversat cu incepere din luna septembrie vor fi cele autorizate dupa 1 ianuarie 2011 care contin o noua substanta activa, medicamente biologice precum vaccinul sau produse derivate din plasma autorizate dupa aceasta data, ori produse despre care se cere o anumita informatie in plus dupa autorizarea lor.

Bruxelles-ul a amintit ca medicamentele deja autorizate continua sa fie monitorizate pe parcursul intregii lor vieti utile pentru a se garanta ca, in cazul unor reactii adverse care ar prezenta un nivel inacceptabil de risc in conditii normale de folosinta, vor fi retrase rapid de pe piata.

Comisia Europeana da asigurari ca sistemul comunitar de supraveghere a medicamentelor este "dintre cele mai avansate si complete din lume si garanteaza un inalt nivel de protectie a sanatatii in intreaga Uniune".

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicamentele-supuse-monitorizarii-inscriptionate-triunghi-inversat_6157/

lauff lautf laurf