Imprimare

Presedintele CNAS: Anuntul ministrului Sanatatii este neoportun

Presedintele CNAS, dr Doru Badescu, considera ca anuntul facut de ministrul Sanatatii privind desfiintarea CJAS nu este oportun in acest moment, avand in vedere ca din 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare a serviciilor medicale si activitatea caselor de asigurari va fi focusata pe acest subiect.

Prezent la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, ce se desfasoara la Bucuresti in perioada 12-13 martie, ministrul Sanatatii a anuntat ca in urmatoarea perioada se vor desfiinta Directiile de Sanatate Publica si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a economisi mai multi bani, care vor fi indreptati spre programele de sanatate. Potrivit Ministrului Sanatatii, DSP-urile consuma 10% din fondurile de administrare ale ministerului, iar CJAS consuma 3% din FNUAS.

"Declaratia ministrului Sanatatii releva o intentie politica asumata de domnia sa. Astazi, nu avem nici o analiza sau un studiu de impact social, administrativ, economic si financiar al acestei decizii, care va fi luata politic, in urma elaborarii unui proiect asumat si promovat de Guvern", sustine presedintele CNAS intr-o declaratie remisa presei.

"De asemenea, momentul acestui anunt, din punctul meu de vedere, nu este cel mai prielnic, având in vedere ca la data de 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare a serviciilor medicale si activitatea institutiei noastre va fi focusata pe acest subiect", a subliniat dr Badescu.

Avand in vedere aceste argumente, presedintele CNAS cere personalului caselor teritoriale sa-si desfasoare activitatea conform atributiunilor din fisa postului.

In prezent CNAS si casele teritoriale de asigurari de sanatate, conform prevederilor legale in vigoare, au dreptul la cheltuieli de administrare, functionare si capital in procent de 3 % din fondurile colectate, considera presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste politica de personal de la nivelul caselor de asigurari de sanatate situatia se prezinta astfel:

  • numarul maxim de posturi aprobate, la nivel national, este de 3.281;
  • numarul de posturi prevazute de legea bugetului de stat pe anul 2012 este de 3.229;
  • numarul de posturi ocupate la finele anului 2012 este de 3020.
  • cheltuieli de personal pentru anul 2012 sunt in valoare de 134 de mil., reprezentând 1,2% din FNUASS;
  • pentru anul 2013 se estimeaza 152 de milioane, reprezentând 1,53% din FNUASS;
  • cheltuieli materiale sunt in valoare de 53 de mil. pentru anul 2012 si 106 mil. pentru 2013;
  • cheltuieli de capital sunt de 109 mil. pentru 2012, iar pentru 2013 nu este prevazut buget in acest capitol bugetar.

In concluzie, "aceasta masura trebuie discutata, analizata si eventual pusa in practica dupa regionalizarea administrativ-teritoriala si dupa o analiza foarte riguroasa a situatiei economice, administrative si financiare, altfel poate sa duca la convulsii sociale, la nemultumirea asiguratilor si la intârzierea activitatilor programate care pot atrage penalitati", atrage atentia presedintele CNAS.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/presedintele-cnas-anuntul-ministrului-sanatatii-neoportun_6161/

lauff lautf laurf