Producatorii de medicamente generice cer eliminarea cotei TVA din taxa clawback
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, cere autoritatilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul IV 2012, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.
Recalcularea este ceruta pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferenta valorii totale a vanzarilor de medicamente, respectand astfel decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 5 februarie 2013.
„Este absolut necesar ca autoritatile sa puna in practica decizia recenta a Curtii Constitutionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback,”a declarat Dragos Damian, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.
APMGR a solicitat in mod repetat CNAS clarificarea sumelor comunicate pentru trimestrul IV, dar nu a primit niciun raspuns edificator.
"Sumele comunicate pentru trimestrul IV/2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior ?i corelate cu datele interne ale companiilor confirma faptul ca notificarile transmise de CNAS continua sa includa valoarea TVA. Aceasta in conditiile in care, in data de 5 februarie, Curtea Constitutionala a decis ca aplicarea taxei de clawback la o alta taxa este contrara prevederilor constitutionale referitoare la asezarea justa a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA in valoarea totala a vanzarilor de medicamente in raport cu care se calculeaza clawback este neconstitutionala," a spus Damian.
Interpretarea eronata a OUG 17/2012 obliga in continuare producatorii de medicamente generice sa plateasca un procent aplicat nu numai asupra pretului in sine al medicamentelor, ci si asupra taxei pe valoarea adaugata aferenta pretului medicamentelor, ceea ce echivaleaza cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja il platesc statului roman.
APMGR a atras atentia in nenumarate randuri asupra faptului ca actuala forma a taxei clawback este incorecta, nesustenabila si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restrictionarea accesului pacientilor la tratament farmaceutic cu preturi accesibile.
Mai multe companii producatoare de medicamente generice au contestat in instanta aceasta contributie, invocand caracterul neconstitutional al modului in care este definita baza de calcul a taxei clawback:taxa se aplica producatorilor de medicamente, dar se calculeaza la pretul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor si valoarea TVA.