Imprimare

Presedintele CFR: ne ingrijoreaza faptul ca nu putem vorbi de predictabilitate

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa, a declarat joi,14 martie, la Targu Mures ca farmacistii isi doresc intrarea in vigoare cat mai urgent a noului Contract-cadru, insa sunt ingrijorati intrucat nu pot vorbi de o predictibilitate, transmite Agerpres.

Dumitru Lupuleasa a participat, joi, la Targu Mures la conferinta Pharma Forum, organizata de Pharma Business Services sub patronajulColegiului Farmacistilor din Romania.

Contractul-cadru

''Ne dorim sa intre in vigoare Contractul-cadru pentru ca orice intarziere inseamna nesiguranta pentru lunile urmatoare si nesiguranta pentru pacientii nostri si pentru colaboratorii pe care-i avem, fie ei producatori, distribuitori. Asa incat eu cred ca pentru o functionare cat mai buna ar trebui ca acest contract sa intre in vigoare, ca sa stim care sunt noile reguli ajustate, la ce sa ne asteptam si cum sa ne pregatim si noi sa facem fata, daca vor fi schimbari majore (...) Sunt foarte multe probleme, insa ce ne ingrijoreaza e faptul ca nu putem sa vorbim de o predictibilitate, pentru ca uneori regulile se schimba in timpul jocului si acum, de exemplu, nu stim: directiva europeana privind plata la 60 de zile se va aplica sau nu?", a aratat Dumitru Lupuleasa.

Presedintele Colegiului a spus ca daca acea prevedere din Contractul-cadru referitoare la plata la 60 de zile se va aplica, nu se stie inca de unde vor fi scosi bani, intrucat 'vor trebui bani aproape dublu'.

'Noi asteptam conform contractului actual (plata, n.r.) la 210 zile si e cu mult peste, daca va fi plata la 60 de zile, ne vor plati incepand de acum si cele de anul trecut raman in continuare arierate? (...) Sigur ca, daca e directiva europeana, ea trebuie sa fie realizabila. Dar noi nu dorim atat de mult ca ea sa fie implementata teoretic si practic nu", a subliniat acesta.

Lupuleasa a precizat ca CFR a facut o propune in urma cu un an si jumatate, de scadere treptata a termenului, astfel incat sa se ajunga la 60 de zile, tinand cont de posibilitatea Fondului National de Asigurari de Sanatate de a plati toti furnizorii.

''Cred ca asa ar fi fost mai corect: scurtand de la 210 la 180, pe urma la 120, 90 - si, felul acesta, intr-un an, doi, ajungeam la 60. Dar trebuia pornit de atunci. Or, daca s-a lasat totul pe ultima suta de metri, pentru ca schimbarile de natura politica au facut ca aceste lucruri sa fie foarte... Este in contract, dar eu sunt sceptic ca va si functiona. Eu de asta zic: mi-e frica de masurile care sunt foarte bune teoretic, dar nu se transpun in practica. De fapt, aceasta e durerea", a subliniat acesta.

Dumitru Lupuleasa a mai aratat ca restantele la decontarea medicamentelor sunt de sute de milioane de lei, poate chita de un miliard si ca prevederile din Contractul-cadru referitoare la decontarea medicamentelor la 60 de zile, insa dupa cele 30 de zile in care se confirma facturile, este o modalitate de a mai prelungi termenul.

"De fiecare data se gasesc modalitati de genul acesta, deci eu va dau reteta in prima zi a lunii, fac centralizarea in primele zile ale lunii urmatoare, ele ajung sa fie analizate cand vrea Casa si de acolo incepe termenul. De ce sa folosim lucruri care nu sunt corecte? Mai bine imi spui: 180, 120 si sunt niste termene rezonabile. Acum e plata la 210 zile, practic e la 300, depinde, deci unele sunt decontate mai repede, altele mai tarziu, dar oricum peste 210", a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

El a spus ca nu isi doreste ca in viitorul Contract-cadru sa fie schimbari majore, insa isi doreste ca reteta electronica sa functioneze si acolo unde nu prea merge, iar lucrurile sa intre in normal.

Concurenta in domeniul farmaceutic

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania a declarat ca este nevoie de o reglementare in ceea ce priveste concurenta in domeniul farmaceutic, amintind in acest sens proiectul de lege initiat de Colegiu si depus la Camera Deputatilor in urma cu doua saptamani.

El a semnalat ca se constata o concurenta neloiala, unele lanturi de farmacii practicand preturi care sunt imposibil de realizat de majoritatea farmaciilor, acesta fiind motivul initierii proiectului de lege.

"Suntem ingrijorati, pentru ca nu se face un serviciu etic, ci cade mai mult pe partea comerciala. Or, nu aceasta este menirea farmacistului. si atunci, se simte nevoia unei reglementari, pentru ca legislativ nu este reglementat cum sa face reclama la o farmacie si cum nu", a afirmat Dumitru Lupuleasa.

Potrivit acestuia, nu exista un conflict intre marile lanturi de farmacii si cele independente, insa sunt anumite lanturi "care isi fac o publicitate ce nu este etica".

"Cu majoritatea lanturilor conlucram sau coexistam pasnic, pentru ca este normal sa fie si un producator mai mare si un producator mai mic, si o farmacie mai mare, si o farmacie mai mica. Dar atata timp cat majoritatea lanturilor au in spate si distributie si productie si au niste discount-uri la care noi nu avem acces, din start suntem defavorizati (...) Dar nu despre asta e vorba - e vorba despre calitatea serviciului si de promptitudinea si de seriozitatea cu care oferi servicii pacientului. Despre asta ar trebui sa fie vorba in toate farmaciile. Din pacate nu e asa", a spus prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa.

Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Iustina Vas, a sustinut ca "se intampla lucruri ciudate in piata", care sunt in defavoarea farmaciilor independente.

"La nivel national sunt 7.600 de farmacii dintre care 6.500 sunt active. Din acestea 1.700 sunt de lant care detin 40% din afacerea cu medicamente pe reteta, restul se bat pentru partea de 60% si atunci problema vine de la adaos, care nu satisface farmacia si nu ii asigura stabilitate economica. si noi am venit cu o modificare a marjei liniare in sensul ca distribuitorilor le ramane 12%, ceea ce nu se intampla aproape nicaieri in Europa, si atunci venim cu recalcularea preturilor, dar nu la pacient. Pacientul ramane cu acelasi pret, mergem inapoi catre producator, care trebuie sa reconsidere pretul pentru a reconsidera adaosurile si marja de adaos", a afirmat Iustina Vas.

Ea a spus ca daca proiectul de lege initiat de Colegiul Farmacistilor din Romania va fi aprobat, atunci tuturor farmaciilor le ramane in medie 20% din marja de adaos, ceea ce ar crea stabilitate economica.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/presedintele-cfr-ingrijoreaza-faptul-putem-vorbi-predictabilitate_6163/

lauff lautf laurf