Imprimare

Protocol ARPIM - Ministerul Sanatatii pentru garantarea accesului pacientilor la medicamente

Ministerul Sanatatii si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratamente in anul 2013, potrivit ARPIM. Pe baza acestui Protocol, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului Romaniei incheierea unui memorandum in cursul lunii aprilie, care sa reprezinte un angajament al ambelor parti pe termen mediu si lung.

,,Acest protocol reprezinta un angajament pe termen scurt al ambelor parti de a asigura sistemului de sanatate un mediu economic si financiar stabil. Memorandumul urmeaza sa acopere aceleasi aspecte pe termen mediu si lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Protocolul abordeaza principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative in Romania: directiva platilor intarziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sanatatii si ARPIM au agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare.

In ceea ce priveste directiva platilor intarziate, ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor pana la sfarsitul anului 2014 astfel incat sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar. Prin urmare, 2/3 din facturile emise inainte de implementarea Directivei vor fi platite pana la sfarsitul anului 2013, urmand ca restul de 1/3 sa fie achitate pana la sfarsitul anului 2014. Facturile emise dupa data de implementare a Directivei vor avea termene de plata care vor descreste treptat pana la 180 de zile la sfarsitul anului 2013 si pana la 60 de zile la finele anului 2014.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, Ministerul Sanatatii va finaliza pana la sfarsitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe lista, astfel incat de la 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de 6 ani. De asemenea, incepand cu 1 iulie 2013 actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.

Referitor la metodologia de stabilire a preturilor, a fost recunoscut de catre ambele parti faptul ca este momentul sa se identifice solutii optime care sa asigure pacientilor un acces continuu la medicamentele inregistrate in Romania.

ARPIM intelege taxa clawback ca un mecanism menit sa acopere anumite nevoi ale sistemului de sanatate in aceasta perioada de criza. impreuna cu Ministerul Sanatatii s-a agreat continuarea discutiilor in anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel incat in 2014 sa fie sustenabila economic pentru ambele parti.

,,Protocolul prevede intalniri trimestriale intre parteneri si discutarea anticipata a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice. Avem in vedere de asemenea elaborarea in comun a unor programe pentru cresterea gradului de educatie sanitara a populatiei, precum si promovarea unui mediu etic de afaceri”, a adaugat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/protocol-arpim---ministerul-sanatatii-garantarea-accesului-pacientilor-medicamente_6167/

lauff lautf laurf