Imprimare

Muzeul Farmaciei din Sibiu s-a inchis temporar

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu s-a inchis pana pe 17 mai, putand fi vizitat doar la solicitarea grupurilor de minim 10 persoane si prin programare prealabila, cu 24 de ore inainte.

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, ce conserva prima farmacie din tara, reprezinta prin profilul sau o raritate in peisajul muzeografic romanesc dar si european.

Muzeul a fost deschis in anul 1972 intr-o cladire ce se afla in centrul istoric al Sibiului si care reprezinta un monument istoric de arhitectura cu elemente gotice si renascentiste, datand din anul 1568. In aceasta cladire a functionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologica, infiintata in jurul anului 1600 si denumita La Ursul Negru.

Colectiile muzeului cuprind peste 6.600 de piese ce aduc marturii valoroase pentru evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai mult de trei secole si jumatate.

Probleme de finantare la Brukenthal

Muzeul Farmaciei din Sibiu este parte a Muzeului National Brukenthal, institutie de prestigiu care se confrunta in aceste zile cu probleme legate de finantare.

Directorul celui mai vechi muzeu din Romania, Muzeul National Brukenthal de la Sibiu, dr. Sabin Luca, a decis sa interzica temporar, accesul vizitatorilor la parterul Palatului Brukenthal, unde este muzeul, dar si expozitia "Tezarul" de la Muzeul de Istorie, din cauza lipsei banilor, subfinantarea ducand chiar la stingerea luminii si oprirea caldurii la Brukenthal in aceasta perioada, transmite Agerpres.

"Suntem obligati, ca sa nu fim nici corupti si nici sa nu stricam echilibrele bugetare ale Romaniei, sa luam niste masuri. si sincer, nu e gluma ca asta e viata. in birourile Muzeului National Brukenthal va functiona cate un singur bec. Gazul s-a taiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar daca legea are niste reglementari, ca trei zile consecutiv sa fie o temperatura anume, inainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru ca deja suntem cu o gaura de plata de 150.000 de lei restante", a declarat pe 1 aprilie, in timpul unei conferinte de presa, directorul Muzeului Brukenthal.

Nu doar angajatii au de suferit, fiind nevoiti sa stea in frig si cu lumina mai putina la serviciu, dar si turistii. Un simbol al fostei Capitale Culturale Europene, Muzeul National Brukenthal este nevoit sa nu-si poata primi deocamdata toti vizitatorii, daca acestia nu sunt organizati in grupuri de cel putin zece persoane.

Astfel, la Muzeul Farmaciei si la cel de Vanatoare, doar turistii care vin in grupuri de zece persoane pot avea acces deocamdata, asta din cauza ca doar un bilet vandut, nu mai este rentabil pentru aceste muzee.

Atat angajatii, cat si sibienii si turistii asteapta cu nerabdare ziua de 18 mai, Ziua Internationala a Muzeelor, cand toti spera ca Muzeul National Brukenthal se va redeschide total publicului.

Directorul muzeului a explicat ca s-a ajuns aici din cauza banilor mult prea putini. Pentru luna martie, muzeul sibian a primit, de la Ministerul Culturii, suma de 21.000 de lei, cand necesarul era de aproape zece ori mai mare, adica 204.000 de lei. in ultimii sase ani, la Sibiu, la Muzeul National Brukenthal s-a inceput un program de branding, cunoscut fiind faptul ca Baronul Brukenthal a lasat mostenire orasului, prin testament, colectiile sale valoroase, pentru ca acestea sa fie vazute de public.

Chiar daca proprietarul este Biserica Evanghelica, muzeul lasat mostenire de baronul transilvanean trece acum, la aproape doua secole de cand s-a deschis cel mai vechi muzeu din Romania, prin clipe grele. Anul trecut, muzeul sibian a fost distins cu Premiul Special "Cel mai promitator Brand Romanesc 2012". Altfel spus, 378.181 de vizitatori au fost in 2012 la Muzeul National Brukenthal, al carui renume international a fost consemnat in peste o mie de articole publicate in Europa.

Reactia Ministerului Culturii

Ministerul Culturii au luat act de probleme cu care se confrunta muzeul Brukenthal in privinta platilor utilitatilor pentru luna martie si a alocat o suma suplimentara de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013.

"Joi 28 martie, Muzeul National Brukenthal a comunicat impasul financiar in care se afla in privinta platii utilitatilor pentru luna martie. Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrata a subventiei acordate de Ministerul Culturii si veniturilor proprii.", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Pe 29 martie, secretarul de stat și secretarul general al Ministerului Culturii i-au comunicat managerului Muzeului Brukenthal ca situatia a fost rezolvata, fiind alocata o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013

 

"Cu toate acestea, managerul a tinut o conferinta de presa in data de 1 aprilie 2013, in care a prezentat tendentios situatia muzeului si nu a aratat ca solutia a fost gasita cu maxima promptitudine. Managerul a anuntat, de asemenea ca a trecut la inchiderea partiala a muzeului. In acest fel, managerul a incalcat grav atat etica profesionala, cat si mandatul incredintat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut sa-si prezinte de indata demisia", se mai arata in comunicatul Ministerului Culturii.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/muzeul-farmaciei-sibiu-s-a-inchis-temporar_6171/

lauff lautf laurf