Imprimare

Valoarea comertului paralel cu medicamente in UE a ajuns la 5 miliarde de euro

Valoarea comertului paralel cu medicamente in UE a ajuns la 5 miliarde de euro, fenomen care poate duce la penurii de medicamente, sustine europarlamentarul Cristian Busoi, in prezentarea sa din cadrul unei dezbateri referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar romanesc la standardele europene.

Comertul paralel si actualizarea listei de medicamente compensate au fost doua subiecte importante abordate de participantii la dezbaterea organizata marti, 9 aprilie, de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Camera de Comert Americana pe langa Uniunea Europeana (AmCham EU) si Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA.

„Intr-un studiu recent se estimeaza ca valoarea comertului paralel cu medicamente in Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro. Acest lucru poate duce la penurii de medicamente si poate pune in pericol accesul pacientilor la tratament”, a declarat Cristian Busoi.

Problema acestei practici comerciale a revenit in atentia opiniei publice dupa ce, recent, pentru a rezolva criza medicamentelor oncologice, Ministerul Sanatatii s-a vazut nevoit sa suspende pana la sfarsitul anului exportul paralel al medicamentelor oncologice aflate sub monitorizare.

Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a mai specificat ca „se incalca directiva 105 din 1989 privind transparenta care prevede actualizarea anuala a acestei liste, fapt care a insemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de cand nu a mai fost actualizata lista, ca pacientii nu au avut acces la inovatie”.

In interventia sa, Cristian Busoi s-a referit si la practica referentierii externe, despre care a mentionat ca „se poate reflecta in intarzierea punerii pe piata din Romania a anumitor produse pentru a nu se face referire la acest pret in alte tari”.

Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat ca referentierea preturilor la medicamente in Uniunea Europeana ar trebui sa se realizeze intre state cu putere economica similara.

In ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente, Cezar Irimia, presedinte FABCR isi exprima ingrijorarea cu privire la actuala criza cu care se confrunta pacientii cu afectiuni oncologice. El s-a declarat stupefiat de recenta decizie a Ministerului Sanatatii, care, cu acordul Comisiei de specialitate, a propus scheme de tratament alternative pentru afectiunile oncologice.

„Cancerul, ca si alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problema de viata privata. Ne imbolnavim individual dar trebuie sa intelegem ca drama bolnavilor de cancer afecteaza corpul social in ansamblul sau. Am aflat cu stupoare ca la nivelul Ministerului Sanatatii, consultantii Comisiei de Oncologie au gasit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, in loc sa progresam prin actualizarea listelor, ne intoarcem la improvizatii de tratament”, a declarat Cezar Irimia.

Pe lista discutiilor au fost incluse si studiile clinice. Acestea, la nivel european, au scazut cu 25% in perioada 2007 – 2011, context in care Comisia Europeana a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei si a recupera decalajele fata de alte state.

Privind acest subiect, reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentelor spun ca Romania trebuie sa reduca birocratia pentru a facilita derularea de studii clinice mai complexe, spre deosebire de situatia actuala cand predomina cele referitoare la eficacitate si siguranta.

Evenimentul a fost structurat in jurul a trei teme de dezbatere, care vizeaza cateva dintre cele mai mari dificultati ale sistemului sanitar romanesc: finantarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetatenilor europeni la tratamente si servicii de sanatate, respectiv impactul prioritatilor europene asupra sistemului medical romanesc.

 

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/valoarea-comertului-paralel-medicamente-ue-ajuns-5-miliarde-euro_6175/

lauff lautf laurf