Imprimare

Vaccinul hexavalent ajunge la DSP-uri pana pe 28 aprilie

Vaccinul hexavalent este distribuit in aceasta saptamana (22-28 aprilie) de Unifarm catre Directiile de Sanatate Publica, a anunta luni, 22 aprilie, secretarul de stat Adrian Pana.

Prezent la dezbaterea publica privind vaccinarea, din cadrul campaniei initiata de Societatea Nationala de Medicina de Familie cu ocazia Saptamanii Internationale a Vaccinarii, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Adrian Pana a anuntat ca saptamana trecut a fost semnat un ordin de ministru prin care Unifarm va distribui din aceasta saptamana doze de vaccina hexavalent catre Directiile de Sanatate Publica.

In interventia sa, secretarul de stat, dr Adrian Pana a subliniat ca "una din preocuparile Ministerului sanatatii este politica de preventie" si in centrul acesteia, programul de vaccinari.

"Din pacate, insa, perspectiva in care ne aflam nu este una fericita" a atras atentia dr Pana, care a reamintit ca dupa ce ani de zile, Romania a fost printre tarile cu o acoperire vaccinala foarte buna, in ultimii ani aceasta a scazut semnificativ. In opinia secretarului de stat, motivele au fost reprezentate de mesajele mixte care, de cele mai multe ori, nu au ajuns corect la populatie si modificari ale planificarilor de achizitie de vaccinuri care, insumate, au dus la scaderea acceptabilitatii populatiei.

In ceea ce priveste Programul National de Imunizari, dr Adrian Pana a subliniat doua directii strategice de dezvoltare: cresterea capacitatii institutionale pentru o mai buna planificare a campaniilor de vaccinare si o alocare predictibila de fonduri si resurse.

Astfel, in obiectivele ministerului figureaza desfasurarea unei campanii nationale de informare asupra beneficiilor vaccinarii si parteneriate interinstitutionale (cu inspectoratele scolare, mass-media, ONG-uri ce lucreaza cu populatiile dezavantajate, mediatorii sanitari, asistentii sociali, etc.). De altfel, in cadrul ministerului aluat fiinta un grup d elucru pe comunicare, care beneficiaza de expertiza reprezentantilor OMS.

"Anul acesta, campania trebuie transmisa si perceptia populatiei trebuie sa se schimbe", a declarat dr Pana.

De asemenea, secretarul de stat a punctat noutatile ce au aparut in Programul National de Imunizare: vaccinul hexavalanet (introdus de anul trecut), planificarea introducerii vaccinului antipneumococcic conjugat si reintroducerea vaccinarii anti-HPV la cerere.

Vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente si de succes interventii pentru sanatate si previne anual 2-3 milioane de decese, sustin medicii de familie care se alatura din acest an sarbatoririi Saptamanii Internationale a Vaccinarii. Printre bolile amenintatoare de viata care pot fi prevenite prin vaccinare se numara: difteria, pojarl, tusea convulsiva, pneumonia, poliomielita, diareea cu rotavirus, rubeola, tetanosul, gripa, meningita, cancerul de col uterin, cancerul hepatic.

Societatea Nationala a Medicilor de Familie, prin grupul de lucru de vaccinologie, a declansat, cu ocazia Saptamanii Internationale a Vaccinologiei, o campanie de constientizare a importantei vaccinarii.


De-a lungul anilor, vaccinarea a adus numai beneficii sanatatii populatiei, a subliniat in interventia sa conf dr Alexandru Rafila, UMF Carol Davila. Astfel, in Romania a fost eradicata variola, a fost eliminata poliomielita si a disparut difteria din patologia bolilor transmisibile.

Insa, asa cum amintise si secretarul de stat Pana, in prezent, acoperirea vaccinala a scazut destul de mult, sub 90%, ceea ce duce la cresterea riscului aparitiei unor epidemii in cadrul populatiei nevaccinate.

 


 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/vaccinul-hexavalent-ajunge-dsp-uri-pana-28-aprilie_6179/

lauff lautf laurf