Imprimare

Colegiul Farmacistilor vrea reglementarea publicitatii in farmacii

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania au propus ministrului sanatatii, la intalnirea pe care au avut-o pe 24 aprilie, modificari legislative, prin ordin de ministru, ca solutii pentru problemele cu care se confrunta sistemul farmaceutic in prezent.

Intr-o prezentare sintetica a problemelor care ii preocupa pe farmacisti in aceasta perioada, reprezentantii CFR considera ca "fiecare dintre problemele mentionate mai jos, necesita reglementari la nivel de ordin de ministru, mai stricte, precise si aplicabile in practica farmaceutica".

Publicitatea in domeniul farmaceutic

In prezent, publicitatea farmaciei nu este reglementata nici de lege si nici de ordin de ministru, considera CRF.

Publicitatea farmaciei ar trebui sa fie centrata numai pe mesaje de informare a publicului, sa fie restrictiva, din cauza riscurilor pentru sanatatea publica si sa nu fie o publicitate pur comerciala.

"In prezent publicitatea farmaciilor este doar una comerciala, axata pe oferirea de avantaje materiale de orice natura publicului, care consuma in exces medicamente si suplimente nutritive si pe specularea imaginii unor personalitati, care prin celebritatea lor pot orienta publicul spre un consum execesiv de medicamente, suplimente sau spre unele farmacii", se arata in documentul supus atentiei ministrului, semnat de presedintele CFR, prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

De asemenea, trebuie reglementata prin lege si interzisa oferirea de avantaje materiale, discounturi la eliberarea produselor din farmacie.

Farmacistii sunt de acord, in principiu, cu cresterea accesibilitatii la medicamente a populatiei prin fixarea unui pret scazut la medicamente si respectarea acestuia.

Stocurile excesive din multe medicamente generice si din medicamentele OTC determina multe farmacii sa procedeze la oferirea unor reduceri de pret, de multe ori sub pretul unitar prevazut de CANAMED.

"Acest fenomen are consecinte nefavorabile asupra sanatatii populatiei – consum excesiv de medicamente, asupra atragerii pacientilor prin reducerile de pret in defavoarea calitatii serviciilor farmaceutice si nu in ultimul rand, asupra incasarilor la bugetul de stat", sustin reprezentantii CFR.

O solutie legala trebuie gasita si pentru comertul online cu medicamente.

"Din ce in ce mai multe farmacii online ofera medicamente populatiei, fara ca sa existe o reglementare in acest sens. Aceasta situatie nu este in favoarea pacientului, asa cum sustin cei care practica acest sistem, ci dimpotriva, sanatatea pacientului este pusa in pericol din cauza faptului ca acesta nu beneficiaza de sfaturile unui profesionist pregatit in acest sens. Nu avem o legislatie care sa reglementeze vanzarea on line a medicamentelor", sustine CFR, care propune reglementarea acestei activitati printr-o legislatie specifica si interzicerea prin lege a acestei practici pana la reglementare.

Stabilirea prin lege a programului zilnic al unui farmacist

"Prin infiintarea necontrolata a farmaciilor comunitare in Romania, al caror numar a ajuns la aproximatriv 7500, numarul mediu al farmacistilor care profeseaza intr-o unitate a scazut dramatic. Astfel, media numarului de farmacisti care profeseaza intr-o farmacie este de 1,5, cifra care nu acopera programul extins al majoritatii farmaciilor", se arata in documentul citat.

Exista situatii in care, din cauza posibilitatii exercitarii profesiunii ca persoana libera, numarul de ore de activitate saptamanala ale unui farmacist sa fie dublul numarului de ore permis sub contract de munca.

De asemenea, farmaciile de spital se confrunta cu lipsa cronica a personalului de specialitate, motiv pentru care MS permite, in mod discriminatoriu, exercitarea functiei de farmacist sef cu norma partiala. Consecintele acestui fenomen sunt riscurile de erori in activitatea profesionala, lipsa farmacistului din farmacie cu permiterea exercitarii ilegale a profesiei de terti,etc.

Prin urmare, CFR cere ca prin legislatia specifica sa fie stabilit cu precizie programul zilnic maxim al unui farmacist.

Salarizarea farmacistilor din farmaciile de spital

Reprezentantii CFR cer modificarea grilei de salarizare a farmacistilor de spital, pentru o salarizare in conformitate cu nivelul de pregatire.

Farmacistii din farmaciile de spital, din punct de vedere numeric, sunt insuficienti pentru ca activitatea profesionala sa se desfasoare la standardele legale. Mai mult, salarizarea lor este mult mai mica decat farmacistii din alte domenii de activitate, iar in domeniul bugetar ei beneficiaza de acelasi nivel de salarizare cu personalul cu studii medii din domeniul medical.

"Acest fenomen nu este de natura sa incurajeze farmacistii sa profeseze in continuare in farmaciile de spital, farmacii in care activitatea profesionala se va desfasura si mai mult sub standardele legii", isi argumenteaza cererea reprezentantii CFR.

Reglementarea rupturilor de stoc

Rupturile de stoc, fenomen ingrijorator in Romania, determina, pe langa exportul paralel, o repartitie arbitrara a medicamentelor deficitare in farmacii.

Intelegerile anticoncurentiale consecutive insuficientei stocurilor unor medicamente (inovative) determina o aprovizionare discretionara (fie in farmaciile unor societati apartinand distribuitorilor de medicamente, fie in farmacii independente, pe baza unor intelegeri care distorsioneaza libera alegere de catre pacient a furnizorului de servicii farmaceutice) sau conditionata de medicamente.

Ca solutie, CFR propune reglementarea rupturilor de stoc prin ordin de ministru si stabilirea unui protocol intre factorii implicati in aprovizionarea farmaciilor – producatori, distribuitori si farmacii

Un nou ordin de ministru pentru RBPF

Reprezentantii CFR cer aprobarea unui nou ordin de ministru privind Regulile de Buna Practica Farmaceutica, cu mentionarea precisa a atributiilor CFR, in domeniul asigurarii calitatii activitatii profesionale si a MS in domeniul standardelor tehnice ale farmaciei.

Proiectul CFR de implementare in farmacii a RBPF, cu respectarea procedurilor de operare si programul amplu de vizite in farmacii realizat de reprezentantii CFR in ultimii 3 ani contrabalanseaza domeniul RBPF din atentia Inspectiei de Farmacie, care nu are resurse materiale si umane spre cel al departamentelor profesionale din cadrul CFR.

Analiza practicii din farmacii si a incercarii de aplicare a ordinului nr.75/2010 a aratat ca textul ordinului trebuie imbunatatit, in sensul cresterii claritatii si a exigentei acestuia.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/colegiul-farmacistilor-vrea-reglementarea-publicitatii-farmacii_6185/

lauff lautf laurf