Imprimare

Colaborare la nivel inalt pentru imbunatatirea accesului pacientilor la medicatie

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto dreapta), si presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Robert Popescu (foto stanga), au semnat pe 30 aprilie 2013 un protocol de colaborare privind imbunatatirea accesului pacientilor la medicatie.

Obiectivul principal al protocolului semnat intre MS si ADRFR il reprezinta asigurarea accesului la medicatie al pacientilor romani, identificarea si aplicarea de solutii specifice raportate la problemele reale care influenteaza disponibilitatea medicamentelor pe piata farmaceutica romaneasca.

In acest sens, partile au convenit ca ADRFR sa faca parte din Grupurile de lucru constituite la nivelul MS care trateaza temele cu impact major asupra sistemului farmaceutic din Romania, pentru cresterea accesului pacientilor romani la medicatie, in cele mai bune conditii.

Parteneriatul semnat intre cele doua parti are in vedere identificarea blocajelor si disfunctionalitatilor legate de accesul pacientilor la medicatie si gasirea de solutii pentru eliminarea acestora.

Conform protocolului, ADRFR va sprijini eforturile MS de a incerca reducerea progresiva a termenelor de plata la facturile emise de furnizorii de medicamente. Astfel, partile au convenit sa colaboreze pentru crearea unui climat predictibil si transparent referitor la termenele de plata.

Pentru facturile emise pe baza contractelor incheiate inainte de jumatatea lunii martie, plata se va face esalonat in 2013 (2/3 din suma totala) si 1/3din suma in anul 2014. Conform protocolului, partile, impreuna cu CNAS, vor identifica sumele scadente si datele la care platile vor fi efectuate.

Dupa implementarea Directivei europene 2011/7/UE, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea MS a reusit stabilirea unui termen de plata esalonat astfel: 150 de zile (pentru cele emise in 2013), 90 de zile (pentru cele emise in perioada ianuarie-iunie 2014), pentru ca in iulie 2014 sa se ajunga la un termen de plata de 60 de zile, asa cum prevede directiva europeana.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/colaborare-nivel-inalt-imbunatatirea-accesului-pacientilor-medicatie_6190/

lauff lautf laurf