Imprimare

10% din medicamentele comercializate pe plan mondial sunt contrafacute

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 10% din medicamentele comercializate pe plan mondial sunt contrafacute, informeaza Agerpres. In anul 2011, astfel de medicamente reprezentau aproape un sfert din produsele confiscate in vamile tarilor europene, procent care il depaseste pe cel al tigarilor. Profiturile rezultate de pe urma falsificarii medicamentelor in intreaga lume sunt estimate la 75 de miliarde de dolari, mai mari decat cele obtinute din traficul cu droguri.

Contrafacerea medicamentelor a devenit o preocupare majora pentru laboratoarele companiilor farmaceutice, care incearca sa-si intensifice colaborarea cu guvernele pentru combaterea acestui fenomen aflat in crestere constanta si care implica o amenintare serioasa la adresa sanatatii publice, consemneaza joi AFP.

"Toate grupele terapeutice sunt vizate de contrafacerea medicamentelor, inclusiv patologiile grave precum cele cardiovasculare sau cancerul", avertizeaza directoarea laboratorului de analiza a medicamentelor din cadrul unei companii farmaceutice. "Internetul este un vector major de distribuire a produselor false, mai ales in cazul 'site-urilor ciuperca', create si inchise apoi la scurt timp", adauga aceata.

Pentru companiile farmaceutice, lupta impotriva contrafacerilor impune si noi eforturi menite sa faca mai dificila falsificarea produselor, printre acestea numarandu-se sigilarea ambalajelor,aplicarea codurilor de bare, inscrierea unei holograme pe ambalaj si cooperarea cu autoritatile vamale si politienesti. Obiectivul pe termen lung al companiilor europene este ca fiecarei cutii cu medicamente sa i se asocieze un numar, primele teste fiind realizate in Suedia in anii 2009-2010 si continua anul acesta in Germania.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/10-medicamentele-comercializate-plan-mondial-sunt-contrafacute_6196/

lauff lautf laurf